Wordt 2018 een goed jaar voor goud?

De analisten van Schröders vinden dat de goudmarkt teveel aan de kant is geschoven door beleggers de laatste vijf jaar. Ze vinden dan ook dat goud, goudaandelen en afgeleide producten veel waarde te bieden hebben.  2017 was een heel goed beursjaar voor risicovolle investeringen. Dit leidde tot hoge waarderingen voor veel aandelenwaarden, vooral in de technologiesector waar beleggers op zoek waren naar groei. Beleggers zijn/waren bereid om een hoge prijs te betalen voor toekomstige groeivooruitzichten. 2018 wordt nog meer dan andere jaren het jaar waar beleggers alternatieven zullen zoeken voor de hoog opgelopen waarden. Goud is steeds een alternatief geweest en zal dat ook in de toekomst zijn.Wanneer beleggers hun aandelenportefeuille gaan hedgen (beschermen tegen mogelijke verliezen) komen ze snel terecht bij goud (en zilver). Er zijn verschillende redenen om aan te nemen dat goud een veilige belegging zal zijn in 2018. Ten eerste wordt een daling van de dollar verwacht. De stierenmarkt van de dollar duurt gemiddeld zes jaar. De kans is reëel dat de dollar in een nieuwe dalende markt is terechtgekomen. Een dalende dollar gaat meestal gepaard met een stijging van de goudprijs. Daarnaast is goud, ondanks een stijging in 2017, een belegging waar weinig in werd geïnvesteerd. In 2012 werden 10% van alle ETF’s verhandeld in goud ETF’s. Momenteel is dat slechts 2%.  Historisch gezien doet goud het goed wanneer de aandelenmarkten het slecht doen. Goudaandelen zijn momenteel niet geliefd. In 2012 bestond de S&P 500 voor 2% uit goudaandelen. Momenteel bedraagt de waarde van goudaandelen slechts 0,6%. Daarnaast wordt er meer en meer gespeculeerd dat de aandelenmarkten wereldwijd voor een correctie staan in 2018.  Al deze technische en fundamentele factoren zullen er voor zorgen dat de vraag naar goud en goudwaarden door beleggers wereldwijd opnieuw zal toenemen. Deze vlucht naar goud zal de prijzen doen stijgen en nieuwe beleggers aantrekken. De analisten van Schröders vinden dan ook dat goud een ideale belegging is voor 2018.


Be the first to comment on "Wordt 2018 een goed jaar voor goud?"

Geef een reactie