Verliezers in 2017, winnaars in 2018

Soms zijn de beste plaatsen om te investeren in een nieuw jaar in groepen van aandelen die het slechtst hebben gepresteerd het afgelopen jaar. Historisch gezien worden bear markets altijd gevolgd door bull markets. En hoe groter de crash, hoe groter het herstel van de markt nadien. Wanneer de economie groeit, reageren beleggers overdreven positief en zijn ze bereid (veel) meer te betalen voor aandelen. Wanneer de economie het niet goed doet of wanneer er onzekerheid over de toekomst is in de markt dan overreageren beleggers ook in negatieve zin. De markt wordt uitermate goedkoop. Dit fenomeen gebeurt in alle mogelijke beleggingswaarden, maar aandelen springen hieruit door hun hoge mate van volatiliteit en doordat veel meer particulieren vertrouwd zijn met beleggen in aandelen.

Beleggen in een enkel aandeel dat slecht presteerde vraagt van beleggers veel inzet om de juiste reden van de slechte prestaties te vinden. Je geld in één enkel aandeel is te risicovol. Spreiden is dan ook de boodschap. Een gemakkelijke strategie om te investeren in markten die afgestraft werden het afgelopen jaar is investeren in een Country ETF. Dat is een tracker die een bepaald land volgt. (Zie ook: Wat is een ETF?) Wanneer een nationale beurs een jaar van daling kende dan is de kans meer dan 60% dat de beurs van het land (en dus ook de tracker die de belangrijkste aandelen van het land volgt) het jaar erop stijgt. Wanneer een nationale beurs twee jaar na mekaar daalt, dan is de kans meer dan 90% dat de beurs het derde jaar stijgt. Een goede beleggingsstrategie is dan ook om de vijf slechts presterende landen te kiezen van het afgelopen jaar en daarin te beleggen. Afgelopen jaar was Qatar het enige land dat zijn ETF zag dalen. Ook andere landen in het Midden Oosten presteerden ondermaats. Voor 2018 is een ETF voor Golfstaten misschien wel een investering die kan lonen als we de geschiedenis mogen geloven.

Be the first to comment on "Verliezers in 2017, winnaars in 2018"

Geef een reactie