Waar eindigt de olieprijs in 2019?

In 2017 stabiliseerde de olieprijs en de laatste maanden begon olie aan een rit omhoog vooral doordat OPEC de productie opnieuw verlaagde, door de gestage economische groei en door geopolitieke spanningen in het Midden Oosten en problemen in Venezuela. Ook in 2018 verwacht de gemiddelde analist dat de olieprijs kan blijven stijgen om dezelfde redenen als2017.  Echt heel grote prijsverschillen mogen er echter niet verwacht worden door het stijgende aanbod van de Amerikaanse producenten.Prijzen van $100 zoals enkele jaren terug zullen er niet van komen, maar een zeer scherpe daling moet ook weer niet verwacht worden. Handelaars voorspellen een volatiele markt waar olie in de loop van het jaar fluctueert tussen $45 en $70. Analisten van 15 investeringsbanken verwachten een gemiddelde prijs van $58 voor Brent olie en $54 voor zijn Amerikaanse tegenhanger, de WTI olie. Dat is een respectievelijke stijging van $4 en $3 ten opzichte van de gemiddelde prijs voor 2017.

Het lijkt er op dat de scherpe daling van olie achter de rug is en dat de olie-industrie terug kan opleven. Sinds zijn piek van meer dan $100 in 2014 heeft de daling van de olieprijs veel banen gekost, maar ook grote bedrijven doen herstructureren en heroriënteren. De verwachte stijging van de olieprijs voor 2018 is een goede zaak voor de grote spelers op de markt. Hun politiek van dividendbehoud in moeilijke tijden bleek geen stomme zet te zijn. Bedrijven zoals BP en Royal Dutch Shell kunnen hun gestage groei van 2017 ook in 2018 verder zetten.


 

Be the first to comment on "Waar eindigt de olieprijs in 2019?"

Geef een reactie