Investeren in Europese software

Wanneer er over technologie- en softwarebedrijven gesproken wordt dan zijn het bijna altijd de Amerikaanse bedrijven die aan bod komen. Ook in Europa zijn er veel belovende bedrijven die om wille van hun mindere bekendheid vaak ook lager gewaardeerd staan. Een veelbelovend Europees software bedrijf is het Noorse Evry. Evry heeft meer dan 10.000 klanten in de private en publieke sector. Dagelijks gebruiken meer dan 5 miljoen mensen hun software. Met zijn 850O werknemers behaalt het bedrijf een omzet van meer dan 12 miljard Noorse Kronen. Van een kleine speler kunnen we niet spreken.Het aandeel Evry staat sinds juni 2017 terug op de beurs genoteerd aan een introductieprijs van 31 NOK. In 2014 werd het na een moeilijke periode van de beurs gehaald en opgekocht door Apax private equity. Apax deed grote kuis bij Evry om het bedrijf met een schone balans terug op de beurs te kunnen brengen. Om wille van de problemen vroeger wordt het bedrijf echter sceptisch bekeken door beleggers.

Het eerste jaar na de overname van Evry door Apax steeg de marge van 6 naar meer dan 10%. Voor 2018 wordt een stijging naar 14% verwacht (12,8% in 2017). Eens beleggers de positieve resultaten onder ogen willen zien kan de koers fel omhoog. Apax bezit nog steeds 54% van de aandelen. Zij verwachten dat de beurskoers op termijn gaat stijgen. Evry focust zich nu meer en meer op groei. Zo won het recent een contract bij 50 Finse banken en heeft het ook een samenwerkingsovereenkomst gesloten met IBM. Het lijkt erop dat je aan een lage koers kan profiteren vooraleer het brede (Noorse) beleggerspubliek terug in Evry gelooft.


Be the first to comment on "Investeren in Europese software"

Geef een reactie