Wat verwachten de grote banken van 2018?

Na een zeer sterke groei van de aandelenbeurzen de afgelopen jaren – en zeker in 2017 – wordt er door meer beleggers gesproken van een crash of grote correctie (zie ook Beurscorrectie in 2018? en  Marktstrategen plakken een datum op het einde van deze bull market). Ondanks de verwachte economische groei leven veel beleggers met angst en zijn ze bang voor een grote correctie. De grootbanken op Wall Street denken er echter anders over.De 15 grootste banken op Wall Street geloven allemaal niet dat de beurzen in 2018 gaan crashen. Meer nog: ze geloven in een nieuw jaar van groei voor de S&P 500 weliswaar niet zo sterk als het afgelopen jaar. De Amerikaanse economie blijft groeien en de belastinghervormingen zullen een positief effect hebben op de winsten van de meeste bedrijven.  De banken geloven dat de S&P 500 met minstens 5% zal stijgen in 2018. Er wordt wel meer volatiliteit verwacht in de tweede helft van het jaar door de stijgende rentes die de groei gaan doen drukken omdat lenen duurder wordt.

Doordat de Amerikaanse economie sterk voorop loopt in zijn economisch herstel van de crisis van 2009 ten opzichte van de andere grote economieën in de wereld denken de grootbanken dat er meer groei te vinden is elders. Andere wereldwijde economieën zitten vroeger in hun economische cyclus waardoor de beurzen in vooral Europa, Japan en Emerging Markets sterker kunnen gaan stijgen. Voor de eerste keer in 10 Jaar zullen alle 45 landen die gevolgd worden door het OESO groei kennen. De OESO verwacht een groei van de wereldeconomie van 3,8%.

De voorspellingen van de grootbanken moeten wel met een korrel zout genomen worden. Voor 2017 voorspelden ze meer volatiliteit door de benoeming van Trump als president. Het tegendeel was waar. De aandelen stegen in 2017 veel harder dan de analisten voorspelden. Misschien staat er ons toch een beurscorrectie te wachten na een sterke stijging in de eerste maand(en) van het jaar?


 

Be the first to comment on "Wat verwachten de grote banken van 2018?"

Geef een reactie