Investeren in olie of hernieuwbare energie?

Wanneer je in aandelen belegt, is het belangrijk dat je op lange termijn investeert. Welke sector zal op lange termijn beter presteren. Jarenlang was olie in de energiesector de meest bepalende factor. Ondanks de stijging van de olieprijs de laatste maand moet je je als belegger toch afvragen of je niet beter in hernieuwbare energie investeert. Overal ter wereld is de hernieuwbare energie een markt waar veel vraag naar is. Deze vraag zal op termijn alleen maar toenemen.Het aandeel van SunPower Corporation, een producent van zonnepanelen, presteerde in 2017 conform de brede S&P 500 markt met een winst van 21%. Prima kan je zeggen, maar niets is minder waar. Zijn Amerikaanse concurrent First Solar verdubbelde zijn aandeel in waarde in dezelfde periode. Sunpower Corporation presteerde dus veel slechter dan zijn sectorgenoot. En daar is een reden voor. Een grotere concurrentie is de markt van zonnepanelen doet beleggers afvragen of SunPower Corporation een aandeel is waar ze in willen beleggen. Bovendien zijn beleggers bang datde vooropgestelde invoertaksen op Chinese producten een negatieve invloed zullen hebben op de verkoop van zonnepanelen van SunPower. Het bedrijf produceert immers in China.

Toch ziet de toekomst – ondanks de donkere takswolken – er veelbelovend uit voor SunPower. In de VS zullen de importheffingen een negatieve impact hebben, maar de markt voor zonnepanelen is wereldwijd een gigantische groeimarkt. Terwijl het bedrijf zich kan focussen op de rest van de wereld, kan het ondertussen productielijnen opstarten in de VS om de invoertaksen te vermijden. De volgende tien jaar zal de sector van hernieuwbare energie één van de grote groeisectors zijn. SunPower Corporation is een belangrijke speler in de markt en zal dan ook op termijn kunnen profiteren van deze kansen. Het bedrijf maakt momenteel verlies. Ook voor volgend fiscaal jaar wordt er verlies verwacht. SunPower Corporation heeft een marktkapitalisatie van iets meer dan 1 miljard dollar. Als je geduld kunt hebben, geld kan missen en gelooft in de toekomst van zonnepanelen dan lijkt SunPower Corporation een te volgen aandeel.


Be the first to comment on "Investeren in olie of hernieuwbare energie?"

Geef een reactie