Waarom analisten deze sectorgenoot van ASML koopwaardig blijven vinden

De aandelen van producenten van machines om halfgeleiders te maken zijn in 2017 heel sterk in waarde gestegen. Toch zijn ze op basis van hun koers-winst verhouding volgens analisten niet overgewaardeerd. Lam Research is naast het Amerikaanse Applied Materials en het Nederlandse ASM een grote speler in de markt van machines en diensten voor de halfgeleiderindustrie. Om superkleine chips te kunnen maken die gebruikt worden in onder andere mobiele telefoons, kleine computers of spelconsoles zijn gesofisticeerde systemen en apparatuur nodig. De producten van Lam Research spelen een belangrijke rol om toestelonderdeel te kunnen maken dat tot duizend maal kleiner is dan een korrel zand.Ondanks een stijging van het aandeel van Lam Research van ongeveer 80% het afgelopen jaar wordt dit snelgroeiende bedrijf toch laag gewaardeerd door de markt. Lam Research noteert aan 14 keer de winst van 2017. Dat is aan de lage kant voor een bedrijf dat ook volgend jaar zijn winst zal zien groeien. Het afgelopen jaar groeide de omzet met 50%, de winst per aandeel met meer dan 80% en de operationele cash flow met 30%. De PE waarde van 14 is 20% lager dan zijn sectorgenoten en meer dan 25% lager dan de gemiddelde PE van het aandeel van de afgelopen vijf jaar.

Volgens de analisten zijn er verschillende goede redenen om ook in 2018 te geloven in een verdere stijging van de koers van het aandeel. De afgelopen 19 kwartalen presteerde Lam beter dan de analisten verwachtten. De globale groei voor halfgeleiders blijft hoog. Het bedrijf weet zijn marges hoog te houden met een verbetering van 20 naar 31% in de afgelopen drie jaar. De cash flow van meer dan 2 miljard dollar voldoet om stijgende dividenden te ondersteunen, een dividend dat het afgelopen jaar met 50% steeg en ten slotte verwacht het bedrijf zelf dat de winst per aandeel sterk blijft groeien. Dit kwartaal verwacht Lam een winst tussen de $3,53 en $3,77 per aandeel terwijl analisten gemiddeld rekenden op $3,33. 85% van de analisten heeft een koopadvies. 15% heeft een houd-advies terwijl geen enkele analist aanbeveelt om het aandeel te verkopen. Het gemiddelde koersdoel van de verschillende analisten bedraagt $222 wat een stijging betekent van 18% ten opzichte van de koers van afgelopen vrijdag.


Be the first to comment on "Waarom analisten deze sectorgenoot van ASML koopwaardig blijven vinden"

Geef een reactie