Wordt 2018 het jaar van goud?

Beleggers geloven dat goud minder aantrekkelijk wordt wanneer rentevoeten gaan stijgen. De reden hiervoor is dat de intresten die gegenereerd worden met cash en obligaties meer opbrengen. Onderzoek toont echter aan dat dit een misvatting is. Tijdens de zeven periodes van rentestijgingen door de Amerikaanse Fed steeg de goudprijs gemiddeld 80% tussen de eerste en de laatste renteverhoging.

goudprijs.pngSinds de eerste renteverhoging in december 2015 van deze nieuwe cyclus steeg de goudprijs reeds 20%. In de aanloop naar een renteverhoging – zoals in december 2015 werd goud verkocht door zenuwachtige beleggers. Maar kort na een renteverhoging begint de goudprijs meestal opnieuw te stijgen. Momenteel verwachten goudbeleggers vier renteverhogingen in een tijdspanne van 12 Maanden. Zolang er niet meer dan vier verhogingen komen zal de goudprijs waarschijnlijk blijven stijgen. Wanneer er minder dan vier verhogingen komen om wille van een scherpe daling van de aandelenmarkt door een geopolitieke gebeurtenis dan mag een snellere opleving van de goudprijs verwacht worden.

In 2018 verwachten economen een stijging van de inflatie in de VS. Tijden van stijgende inflatie zijn historisch gezien een aankoopmoment voor goud. Goud wordt door beleggers gekocht als een hedge tegen inflatie. De inflatie zal in 2018 aangewakkerd worden door een stijging van de wereldwijde economische activiteit en door de belastingverlagingen die recent in de VS werden goedgekeurd.

Een belegger kan op verschillende manieren inspelen op een verwachte stijging van de goudprijs. Hij kan fysiek goud kopen, een fonds of ETF tracker kopen dat belegt in goud en/of goudmijnaandelen of een specifiek goudaandeel op de kop tikken. Keuze genoeg. De jongste jaren hebben veel goudmijnaandelen hun balansen geherstructureerd- uit noodzaak toen de goudprijs daalde van meer dan $1800 naar minder dan $1100. Grote namen in de sector zijn o.a. Barrick Gold, Newmont Mining, GoldCorp en Randgold Resources.

Be the first to comment on "Wordt 2018 het jaar van goud?"

Geef een reactie