Welk oliebedrijf zet het meeste in op hernieuwbare energie?

De stijgende olieprijzen zorgen recent voor een opleving van de olie-aandelen. De grote Europese oliebedrijven zoals Shell, BP en Total zijn er in de loop van het laatste decennium zich van bewust geworden dat enkel op het oliepaard wedden een probleem kan worden voor de toekomst. De laatste decennia hebben deze grote oliebedrijven steeds een haat- en liefdeverhouding gekend met hernieuwbare energie. De laatste jaren beginnen ze hernieuwbare energie steeds meer te omarmen.

Het Franse Total heeft van de grote Europese olieproducenten in de loop der jaren de grootste investeringen gedaan in de hernieuwbare energiesector. Onopvallend en zonder te grote risico’s is de hernieuwbare energie een belangrijker onderdeel geworden van het bedrijf. Shell probeert een inhaalbeweging te maken met de overname van MP2 Energy vorig jaar en de aankoop van een belang van 44% in een kleine Amerikaanse speler Silicon Ranch dit jaar. Deze twee overeenkomsten betekenen niet dat Shell ineens een leider wordt in de markt. Verre van, maar het betekent wel dat ook Shell inziet dat investeren in hernieuwbare energievormen belangrijk is om niet afhankelijk te zijn van de wisselende olie- en gasprijzen in de toekomst. De spelers die Shell opkocht of een belang in nam zijn relatief kleine spelers, maar wel kleine spelers met grote groeimogelijkheden.

Total staat al veel verder in zijn hernieuwbare energieverhaal. Het bedrijf is bijvoorbeeld de grootste aandeelhouder in de Amerikaanse beursgenoteerde zonnepaneel fabrikant SunPower en het kocht vorig jaar GreenFlex, een bedrijf dat gespecialiseerd is in energie-efficiëntie. Belangrijker nog is dat Total onder eigen naam grote hernieuwbare energie projecten opkoopt. Voor Total is het duidelijk: zij willen leiders worden in de hernieuwbare energiemarkt. Total noteert aan een koers-winst van minder dan 13 en biedt een dividendrendement van bijna 5%. Als je op korte termijn wil profiteren van de stijging van de olieprijs, maar ook een speler zoekt die op lange termijn hernieuwbare energie niet uit het oog verliest dan is Total te kiezen boven Shell en BP.

Be the first to comment on "Welk oliebedrijf zet het meeste in op hernieuwbare energie?"

Geef een reactie