De beursstijging is nog lang niet ten einde

De meeste beleggers hebben schrik dat de overkochte stierenmarkt leidt tot een grote correctie in de loop van het jaar. Als je nu verkoopt dan mis je de kans op een verdere stijging van de brede S&P met 400%. Althans dat verklaarde een Amerikaanse marktstrateeg op het Amerikaanse zakenkanaal CNBC. Tom Lee gelooft dat de kans groter is dat de piek in de markt 2029 zal zijn dan ergens dit jaar. Hij voorspelt een verdere stijging van de S&P 500 naar 6000 tot wel 15000 punten. Dat is een potentieel op 11 jaar van 111 tot ruim meer dan 400% zonder een tussentijdse berenmarkt. Met andere woorden: Lee verwacht geen tussentijdse periode waarin de markt met minstens 20% daalt.Als de voorspellingen van Lee uitkomen dan zou het betekenen dat deze stierenmarkt met zijn 20 jaar veruit de langste in zijn soort zal worden. De voorlopig langste onafgebroken jaarlijkse stijging van de Amerikaanse beurs was de stijging na de crash in 1987 die eindigde met de Y2K internet zeepbel in 2000.

Voor Tom Lee is zijn voorspelling niet zomaar een gokje. Hij heeft zijn redenen om aan te nemen dat de wereldeconomie zich nog maar midden in een opgaande cyclus bevindt. De indicatoren die hij van kortbij volgt om zijn thesis te staven zijn o.a. autoverkopen en de bouw van nieuwe huizen. Bovendien zal de markt volgens hem een verdere boost krijgen doordat beleggers hun geld gaan overbrengen van obligaties naar aandelen op zoek naar een beter rendement. De laatste decennia daalden de rentes waardoor de obligatiewaarden stegen. Deze jarenlange tendens lijkt volgens analisten aan zijn einde te zijn gekomen. (lees: Bond markets: Is the bull run over?)

Er zijn nog meer redenen om aan te nemen dat de stijging van de S&P zijn voorgaande niet kent. De fundamenten voor de wereldwijde economie zijn overal zeer sterk. Nergens is er enige sprake van een recessie die de kop dreigt op te steken. Een marktcorrectie gaat immers steeds gepaard met een recessie. De technologische revolutie die we nu meemaken geven een boost aan de wereldwijde productie zonder dat het inflatiespook opspeelt. Ook de Amerikaanse belastinghervormingen hebben een positief effect op de Amerikaanse economie, nog altijd de grootste economie ter wereld.

Technische signalen tonen aan dat de markt ‘overbought’ is zoals de Amerikanen zeggen. De RSI (Relative Strength Index) is voor de eerste keer sinds 1996 voorbij de grens van 87 gegaan. Een stijging boven de 80 betekent dat de S&P overkocht is. Toch wil dit niet zeggen dat een zware correctie voor de deur staat. In 1996 steeg de beurs nog meer dan 120% vooraleer de beurs zijn top bereikte. Het lijkt erop dat de RSI in tijden van sterke economische groei met een stierenmarkt geen indicator van de top is, maar een bevestiging van het positieve momentum dat in de beurs leeft.

Conclusie: veel analisten zijn voorzichtiger geworden en durven niet te voorspellen dat de beurzen nog jaren gaan stijgen. Hoe groter en langer de stijging, hoe groter de kans er immers is op een correctie. De groei wereldwijd is echter zo sterk dat er fundamenteel geen redenen zijn om aan te nemen dat beleggers het einde van de stierenmarkt moeten vrezen. Als we Tom Lee mogen geloven dan ben je een grote uil als je nu al uitstapt. 

Be the first to comment on "De beursstijging is nog lang niet ten einde"

Geef een reactie