Laag gewaardeerd aandeel

Beleggers zijn steeds op zoek naar laag gewaardeerde aandelen. Het is niet moeilijk om aandelen te vinden die aan een lage koers/winst, koers/boekwaarde of koers/omzet noteren. Er zijn genoeg zoekmachines op de markt om zulke aandelen te zoeken. Het wil echter niet zeggen dat een aandeel snel gaat stijgen als het laag gewaardeerd wordt door de markt. Er is steeds een reden waarom beleggers voor bepaalde aandelen bereid zijn meer te betalen dan voor andere zogezegd ‘goedkope’ aandelen. Aandelen kunnen goedkoop zijn, omdat de omzet verslechtert. Een snelle opleving valt dan niet te verwachten. Het is dan ook belangrijk om de reden te vinden van de lagere waardering. Is de reden van tijdelijke aard dan is het aandeel een investering waard.Hologic is zo een voorbeeld van een aandeel waar de lage waardering een tijdelijke reden heeft. Hologic is een medisch apparatuur bedrijf dat producten maakt om de gezondheid van vrouwen te onderzoeken: beeldvormingmachines om onder andere borstkanker, vroeggeboorte of seksueel overdraagbare aandoeningen vast te stellen. De verkopen stijgen gestaag, maar toch blijft het aandeel achterwege. Het aandeel noteert aan 43 dollar, een stijging van 10% op jaarbasis terwijl het aandeel van de gemiddelde sectorgenoot meer dan 30% steeg in dezelfde periode.

Het minder gunstig koersverloop ten opzichte van zijn sectorgenoten heeft een reden. De verkopen bij dochteronderneming Cynosure zijn zwak. Hologic nam dit bedrijf in 2017 over voor 1,4 miljard dollar. Cynosure maakt onder andere lasers om vet te verbranden, tatoeages te verwijderen en voor andere vormen van huidherstel. De integratie van het bedrijf binnen de organisatie van Hologic liep niet zonder slag of stoot. Een groot deel van de verkopers van Cynosure stapten op na de overname waardoor de verkopen stagneerden. Ondertussen werkt het bedrijf hard aan de integratie van Cynosure en lijkt er licht te komen aan het einde van de tunnel.

De activiteiten van het moederbedrijf blijven het goed doen. Het bedrijf is de leider in 3D mammografietoestellen in de VS. De 3D toestellen detecteren kanker 41% sneller op dan de 2D toestellen. De verkoop stijgt niet zo zeer in de VS waar het een marktaandeel heeft van 60%, maar buiten de VS groeit het bedrijf sterk. Ook de diagnostische producten die Hologic op de markt brengt doen het bijzonder goed.

Op lange termijn is Hologic een aandeel dat ongetwijfeld sterk kan groeien. De waardering op korte termijn hangt af van de snelheid van de herstructurering van Cynosure. De markt voor esthetische ingrepen is een groeimarkt en daar zal Hologic dankzij de overname van Cynosure op termijn wel bij varen. 

Be the first to comment on "Laag gewaardeerd aandeel"

Geef een reactie