Bekende econoom ziet eenzelfde patroon als de jaren 20

Robert Schiller is een Amerikaans econoom die veel aanzien krijgt in de academische wereld. In 2013 won hij de nobelprijs economie samen met enkele andere gerenomeerde economen voor hun werk ‘een empirische analyse van de prijzen van activa en het ontstaan van zeepbellen in de economie’.Op wereldeconomisch forum in Davos verklaarde hij vorige week dat hij de snelstijgende aandelenmarkt van vandaag het best kan vergelijken met de beursstijgingen van de jaren 20 van de vorige eeuw. Momenteel zitten wij voor hem in het jaar 1928, het jaar voorafgaand aan de grote crash van de vorige eeuw.

Ook toen was er een Amerikaanse president die voor de zakenwereld was zoals Trump nu met veel deregulering. Ook toen waren de beurskoersen te hoog gewaardeerd en ook toen werd – ondanks alle enthousiasme – fel gewaarschuwd door verschillende economen.

Ook nu lijkt het alsof er niks mis kan gaan, maar uiteindelijk zal de markt corrigeren aldus Schiller. Laten we alvast hopen dat de correctie niet even groot zal zijn dan vanaf 1929 toen de beurs meer dan 80% in waarde verloor. Als we nu kunnen vergelijken met 1928 dan staat ons nog een zeer sterk beursjaar te wachten en een zeer sterke start in 2019.


Be the first to comment on "Bekende econoom ziet eenzelfde patroon als de jaren 20"

Geef een reactie