Winnen met vastgoedaandelen

Nog steeds wordt er veel cash gedeponeerd op spaarrekeningen. Deze rekeningen brengen nagenoeg geen rente op. Meer nog, ze zijn zelfs verlieslatend door de stijgende inflatie. Beleggen in vastgoed als stabiele bron van inkomen is niet iedereen gegeven. Vastgoedaandelen daarentegen zijn een gemakkelijker manier om in te stappen. Het zijn aandelen van bedrijven die veel vastgoed bezitten en jaarlijks hun winsten uitkeren in de vorm van een aantrekkelijk dividend.Het Amerikaanse Kimco Realty heeft een moeilijk jaar achter de rug. Doordat het bedrijf veel panden heeft in de retailsector is de waarde van de aandelen hard onderuit gegaan samen met de meeste retailaandelen. Deze koersreactie is overdreven en biedt nu een opportuniteit voor de slimme, geduldige belegger. Het gemiddelde dividendrendement van de afgelopen vijf jaar bedroeg 4%. Momenteel is het rendement gestegen naar 7%. Het bedrijf bestaat al meer dan 50 jaar en bezit meer dan 500 panden. Het is al een tijdje zijn portefeuille aan het diversifiëren om niet enkel afhankelijk te zijn van de problemen in de Amerikaanse retailmarkt.

De afgelopen zeven jaar heeft Kimco voor zes miljard dollar panden verkocht en sindsdien bedraagt geen enkel verhuurd pand meer dan 4% van de totale verhuringen. Meer dan 90% van de huuropbrengsten komt van bedrijven die resistent zijn tegen de huidige internetproblematiek waar retailers mee te maken hebben. Dit maakt dat de koersafstraffing – waarbij beleggers geloven dat de huurmarkt implodeert door de e-commerce – een overdreven reactie is.

De bezettingsgraad van de huurpanden bedraagt 95% en de huurprijs per pand blijft groeien. Kimco lijkt voorlopig in een stabiele markt te zitten en de kredietbeoordelaars vinden dat ook. De vastgoedmarkt is geen groeimarkt, maar het stabiele dividend maakt het bedrijf een aantrekkelijke investering. Eens meer beleggers dit opmerken kan de slimme belegger zelfs gewaardeerd worden met een nieuwe koersstijging om terug te keren naar het langjarige niveau.

Als je het liever dichter bij huis zoekt en wil investeren in Europese vastgoedaandelen om het dollarrisico te mijden dan zijn er ook in België en Nederland interessante mogelijkheden die een meer dan aantrekkelijk dividend aanbieden. Denk maar aan WDP en Wereldhave. Beleggen in vastgoedaandelen doe je niet zo zeer voor een verwachte stijging van het aandeel, maar je parkeert je kapitaal voor langere termijn om jaarlijks een mooi dividend op te kunnen strijken zonder al te veel risico te moeten nemen. Als je belegt in Kimco dan speculeer je momenteel op beiden.


Be the first to comment on "Winnen met vastgoedaandelen"

Geef een reactie