Is de tijd rijp om Nokia te kopen?

Als we aan honderd mensen vragen wat Nokia is dan zullen er 99 antwoorden dat het een bedrijf is dat telefoons maakt. Beleggers weten ondertussen al wel een tijdje dat Nokia zijn telefoondivisie verkocht aan Microsoft en dat het enkel via een licensieovereenkomst royalties krijgt voor het gebruik van haar technologie en haar naam door HMD Global, een bedrijf dat op het elan van Nokia vroeger terug een voet in de markt van mobile telefonie wil krijgen. Slim gezien van Nokia: HMD neemt alle risico en Nokia verdient eraan als het een succes wordt.Nokia is sinds de verkoop van zijn mobieltjes en van zijn navigatiebedrijf Here vooral een netwerkbedrijf. 90% van de omzet genereert Nokia met de verkoop van netwerken en gerelateerde diensten aan de grote telefoonmaatschappijen wereldwijd. De afgelopen jaren waren bijzonder moeilijk voor het bedrijf, omdat investeringen in netwerktechnologie wereldwijd werden uitgesteld. Dat zorgde voor druk op de winst en omzet en vanzelfsprekend ook op de aandelenkoers.

Het is niet allemaal doom en gloom geweest voor Nokia. Sinds het bedrijf niet meer zelf gsm’s en smartphones produceert, kon het sterker inzetten op zijn grote patentportefeuille. Licentieovereenkomsten met de grootste smartphone bedrijven zoals Apple, LG? Huawei, Samsung, … zorgen voor een sterke groei in zijn Advanced Technology divisie. Dankzij deze licentiebetalingen wist Nokia de afgelopen jaren het hoofd boven water te houden.

Het bedrijf publiceerde gisteren beter dan verwachte resultaten en ziet eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Niet zo zeer dit jaar, maar vanaf 2019 en vooral in 2020 zal de netwerkdivisie sterk herstellen waardoor het bedrijf zijn winsten substantieel kan doen groeien. Nokia bevestigde dat het de intentie heeft om jaarlijks zijn dividend te verhogen. Na een dividend van 17c per aandeel in juni vorig jaar betaalt het Finse bedrijf een dividend van 19c per aandeel in 2018. Ook de jaren nadien geeft Nokia aan zijn dividend te gaan verhogen. Zittende aandeelhouders hebben de afgelopen jaren veel waarde verloren, maar het lijkt het moment om opnieuw vertrouwen te hebben in de toekomst. De kans is groot dat aandeelhouders die vandaag instappen een aangename verrassing mogen beleven binnen dit en twee jaar wanneer de markt voor 5G netwerkinfrastructuur op volle kracht zich ontwikkelt. En ondertussen strijk je een mooi rendement op voor de wachttijd.


Be the first to comment on "Is de tijd rijp om Nokia te kopen?"

Geef een reactie