Oeps, de aandelenmarkt kan toch dalen!

Na een zeer sterke januarimaand voor de wereldwijde aandelenbeurzen startte februari in mineur. Beleggers pikken signalen op van een snel oplopende inflatie in de verschillende grote economieën wereldwijd waardoor de 10-jarige rente op staatsobligaties in o.a. de VS, Duitsland en Japan fors stegen op korte tijd. Dit heeft een invloed op het besluit van renteverhogingen door centrale bankiers en daardoor ook op de groei. Voor het eerst in jaren maken beleggers zich ongerust.De wereldwijde groei is sterk. De winsten van de bedrijven zijn sterk. Er is geen reden om aan de echtheid van de stierenmarkt te twijfelen. Beleggers kijken echter steeds vooruit en beginnen toch te twijfelen aan de duurzaamheid van de economische groei die we nu kennen. Een stijging van de obligatiemarkt is niet perse een slechte zaak, maar de snelheid waarmee de obligatierentes stijgen maakt beleggers ongerust. Zo steeg de rente op 10-jarige Duitse staatobligaties gisteren bijvoorbeeld met vijf basispunten tot 0,77%. Op zich is de correctie op de aandelenmarkten gezond. De meeste analisten zien een correctie dan ook als een positief signaal. De obligatiemarkt belandt in een berenmarkt. Obligatiehouders verkopen hun obligaties, de rentes stijgen. Het vrijgekomen geld zoekt een nieuwe investeringsbron. Aandelenmarkten lijken voorlopig de plaats om te investeren.

Niet alle analisten en economen zien een tussentijdse correctie op de beurzen als een koopkans. Econoom Dennis Gartman is eerder pessimistisch voor de Amerikaanse aandelenbeurzen. Hij ziet nog slechts een kleine winstmarge van 5 tot 10% waarna de beurzen zwaar zullen corrigeren. Er zal volgens de Amerikaanse econoom meer druk komen op de aandelenmarkt doordat de Amerikaanse Fed haar rentes verhoogt. De rentes zullen hoger zijn dan wat analisten momenteel verwachten. In tijden van economische recessie zullen de rentevoeten een belangrijk middel zijn om de groei terug aan te wakkeren. En die recessie komt er sneller dan je denkt volgens Gartman.

Analisten van de grote zakenbanken zien echter geen reden tot paniek voor beleggers. 2018 is absoluut niet te vergelijken met de vorige beurscrash in 2008-2009. Bedrijven hebben nu een berg cash op hun rekening, hun dividenden stijgen, ze kopen aandelen in en mergers en overnames blijven een belangrijk item in de markt. Er is voorlopig geen enkel teken van een aankomende recessie. De markt zal volatieler zijn dan de afgelopen jaren. Dit zorgt voor zenuwachtigheid bij veel beleggers. Ze hebben angst en willen hun winsten snel veilig stellen en zorgen voor meer verkoopdruk. Positieve economische signalen en signalen uit het bedrijfsleven zorgen voor een ‘buy the dip’ mentaliteit.


Be the first to comment on "Oeps, de aandelenmarkt kan toch dalen!"

Geef een reactie