UBS verwacht geen zware correctie

Alhoewel de risico’s van een correctie op korte termijn niet worden uitgesloten gelooft UBS niet in een zware correctie de volgende zes tot twaalf maanden. Risicovolle beleggingen zoals aandelen zullen volgens de analisten van UBS dit jaar nog steeds sterk presteren. Er zijn een aantal risico’s die een ‘bear market’ kunnen activeren zoals een te snelle stijging van de rentes door de Amerikaanse Fed, geopolitieke spanningen, stijgende Chinese schulden of handelsoorlogen tussen de grote economieën door invloed van president Trumps handelspolitiek. UBS verwacht niet dat de komende zes tot twaalf maanden één van deze factoren een zware correctie op de beurs zal uitlokken.Ondanks de kleine correctie van de afgelopen dagen zijn de aandelenmarkten op het elan van 2017 verder gegaan. Aandelen in emerging markets stegen in januari 8%; de brede Amerikaanse S&P deed zelfs nog beter. Het is de langste periode sinds 1929 dat de S&P over een periode van zes maanden niet met 10% corrigeerde en de januarimaand was de sterkste start van aandelen in twintig jaar.

UBS merkt op dat er toch een verschil is met 2017. Dat verschil ligt in de rentevoeten. IN 2017 stegen de rentes op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties maar heel licht terwijl ze de laatste tijd veel sneller stijgen wat heeft geleid tot een negatief verband tussen aandelen en staatsobligaties. Stijgende rentes kunnen een invloed hebben op de economische activiteit en op de herfinanciering van private schulden. UBS verwacht slechts een kleine kans dat de stijgende rentes een gevaar vormen voor de aandelenmarkten in 2018.

Er zijn verschillende redenen waarom UBS een nieuwe bear market uitsluit dit jaar. Alhoewel de beurzen hoog gewaardeerd staan, staan ze nog niet op een alarmerend hoog niveau. Bovendien ondersteunt een globale economische groei de winstgroei van de bedrijven. Daarnaast zullen centrale bankiers voorzichtig omspringen en de groei niet bruusk willen doen afkoelen.

UBS verwacht dat China zijn schuldproblemen zelf gaat oplossen, omdat China zich bewust is van de schuldproblematiek en ook zelf aangeeft actie te willen ondernemen. Verder verwacht UBS ook geen grote handelsoorlog. Sommige industrieën zullen door het Amerikaans protectionistisch beleid van Trump ondersteund worden, maar analisten verwachten toch een gematigdere aanpak voor het bredere Amerikaanse economische beleid. Geopolitieke risico’s – zoals de Noord-Koreaanse problematiek – zijn het minst gemakkelijk te voorspellen. Bij grote politieke problemen worden aandelen gedumpt ten voordele van dollar, zilver en goud. Zonder geopolitieke problemen verwacht UBS een lagere olieprijs binnen nu en zes maanden.

UBS gelooft in een verdere uptrend van de wereldwijde aandelenmarkten. Tussentijdse correcties zijn niet uitgesloten, maar over een periode van 6 tot 12 maanden mogen we hogere aandelenkoersen verwachten aldus de analisten van zakenbank UBS.


Be the first to comment on "UBS verwacht geen zware correctie"

Geef een reactie