Interessant goudmijnaandeel

Aandelen van goudmijnbedrijven zijn niet te vergelijken met eender welk ander aandeel. Goudmijnaandelen worden verondersteld defensieve aandelen te zijn omdat ze meer winst maken wanneer de goudprijs stijgt. Goud stijgt in perioden dat het economisch moeilijker gaat en veel andere beleggingen zoals aandelen dalen. Beleggen in goudaandelen is ook risicovol. Bedrijven die goud delven produceren vaak in onstabiele landen en worden zo blootgesteld aan fluctuaties in de koersen van de lokale munten en aan politieke onzekerheid.Het Engelse Randgold is één van de bekendste en meest stabiele bedrijven in de sector. Het bedrijf staat er om bekend om zijn kosten laag te houden en is tevens een groeiende dividendbetaler. Dat is niet vanzelfsprekend in een sector waar er veel volatiliteit is in de winstgroei. Randgold betaalt een dividend van meer dan 2,5%.

Ondanks dat Randgold opereert in landen waar de politieke omstandigheden een bepaalde druk kunnen zetten op de operaties zoals Congo, Mali of Ivoorkust staat het bedrijf er goed voor. Het bedrijf verwacht meer goud te delven in 2018 aan lagere kosten. Bovendien heeft Randgold geen schulden. Met 720 miljoen dollar cash op de balans eind 2017, 39% meer dan het jaar voordien, is het bedrijf bestand tegen wisselende omstandigheden in de markt. Momenteel bevindt de goudprijs zich in een stijgende trend wat een positief effect heeft op de winstgroei van goudmijnaandelen. Het aantrekkelijke dividend maakt het bedrijf extra interessant als belegging in moeilijkere beurstijden.


Be the first to comment on "Interessant goudmijnaandeel"

Geef een reactie