Is er reden tot paniek?

Al een jaar lang – sommige beleggers misschien al veel langer – vragen we ons af wanneer de markt gaat corrigeren. De explosieve koersstijgingen van de afgelopen jaren kunnen toch niet blijven duren? Afgelopen maandag kregen we ons antwoord. De Amerikaanse Dow Jones heeft nooit zoveel punten verloren op één dag dan afgelopen maandag. Procentueel echter hebben we al veel ergere dagen gekend. De VIX – een indicator die marktvolatiliteit meet – steeg 84%. Dat is de grootste stijging ooit. Een teken dat beleggers nerveus aan het worden zijn.Verleden week was de teneur op het Wereld Economisch Forum in Davos waar de belangrijkste bedrijfsmensen en economen samenkomen heel positief. De verwachte wereldwijde groei is veel beter dan het langjarige gemiddelde en ook de groei in China is ondersteunend. Ondanks blijvende geopolitieke risico’s lijkt niets de economische groei te kunnen stoppen. Dezelfde uitspraken hoorden we echter ook in 2007 aan de vooravond van één van de moeilijkste periodes in de beursgeschiedenis. Toch zijn er verschillende redenen om aan te nemen dat 2018 niet te vergelijken is met 2007.

Ten eerste moet alles in zijn perspectief bekeken worden. Een daling van de Dow Jones met meer dan 1100 punten kan dan wel nooit gebeurd zijn, maar de overeenkomstige daling van 4% komt zeer regelmatig voor. De afgelopen 30 jaar daalde de beurs jaarlijks minstens één keer 4%. De Nasdaq kende de laatste 15 jaar zelfs gemiddeld 10 keer per jaar een daling van 4%. Reden tot paniek? Nee dus.

Paniek ontstaat wanneer er geen reden is dat aandelenmarkten zeer sterk stegen. De stijging van de beurzen is gedreven door economusche groei en snel stijgende bedrijfswinsten. De daling van maandag was irrationeel. Er was geen enkel nieuwsfeit dat de daling verklaarde. Paniek? Mensen zijn bang dat ze te laat uitstappen en verkopen wanneer de markten plots dalen. Dit versnelt de daling. De kans is echter groter dat ze te vroeg verkopen dan te laat.

78% van de Amerikaanse bedrijven presteerden bij hun laatste kwartaalrapport beter dan de al hoge verwachtingen van analisten. De groei blijft sterk. Wil dit zeggen dat de beurs niet kan crashen? Op economisch vlak is er geen reden om aan te nemen dat de beurzen sterk gaan dalen. Toch kunnen er steeds problemen opduiken die de markt momenteel niet incalculeert zoals de hoge schulden in China of geopolitieke risico’s. Vol inzetten op aandelen wanneer je nog nooit hebt belegd is een risico, maat verkopen op dit moment is dat evenzeer.


 

Be the first to comment on "Is er reden tot paniek?"

Geef een reactie