Beleggen in grondstoffen

Grondstoffen volgen cyclische trends. Wanneer de wereldwijde economie groeit dan stijgen de grondstofprijzen. Wanneer er een recessie plaatsvindt dan kelderen grondstoffen. De laatste jaren ging deze stelling echter niet op. Beleggers investeerden fors in aandelen en lieten grondstoffen links liggen. Metaalprijzen kelderden en ook olie volgde enige tijd later dezelfde neerwaartse trend. Ondertussen is de grondstoffensector ‘the place to be’.

De Bloomberg Commodoty Index, een index die sinds 1991 bestaat en de prijzen volgt van 22 verschillende grondstoffen, kende op het einde van vorig jaar zijn langste winstreeks in zijn bestaansgeschiedenis. Ook de start van het jaar was sterk voor grondstoffen. Het lijkt erop dat er een nieuwe bull markt in grondstoffen is begonnen.  Daar zijn verschillende redenen voor.Een verwachte stikging van de inflatie en een lagere dollar zijn factoren die een positief effect hebben op de grondstofprijzen. Grondstoffen zijn ook afhankelijk van een sterke economische groei zodat er voldoende vraag blijft naar olie en metalen, maar ook naar sojabonen of cacao. Bovendien zijn grondstoffen relatief goedkoop in vergelijking met aandelen. Analisten achten de tijd rijp om in te stappen. Tenslotte is het niet alleen de vraag die telt, maar ook het aanbod. De meest elementaire economische wet zegt dat prijzen stijgen wanneer het aanbod de vraag niet kan volgen. Sommige grondstoffen zoals goud en lithium worden niet voldoende gedelfd om aan de vraag te kunnen voldoen. Er is gewoon niet voldoende voirraad genoeg. In Zuid-Afrika bijvoorbeeld werd in 2017 minder dan 250 ton goud bovengehaald. Dat is een vierde van wat er gedelfd werd in de jaren 70. Zit jij nog niet in grondstoffen? Het is misschien wel de belegging van het volgende decennium.

Be the first to comment on "Beleggen in grondstoffen"

Geef een reactie