Mooie liedjes blijven niet duren

Het economische herstel sinds de financiële crisis van 2008-2009 is een van de langste economusche groeiperiodes in de Amerikaanse geschiedenis. De werkloosheid staat op het laagste niveau in 17 jaar, het sentiment bij bedrijfsleiders van kleine bedrijven staat op een extreem hoog niveau en de economische groei blijft sterk. Maar economusche expansie blijft niet duren. Uiteindelijk zal een recessie het feestje verstoren.De meeste economen en beleggers beseffen dat de economische expansie zich in het laatste stadium van de cyclus bevindt. In het laatste stadium van een cyclus beginnen werkgevers het moeilijk te hebben werknemers te vinden, de lonen stijgen en de inflatie versnelt. Een enquête uitgevoerd door Banc of America toont dat 70% van de beleggers denkt dat we op het einde van de cyclus zijn. Dat is het hoogste cijfer sinds 2008! 90% denkt dat een recessie wel nog niet voor vandaag is.

Dit wil niet zeggen dat het gedaan is met stijgende beurskoersen. Op het einde van een cyclus stijgen aandelen het sterkst. Ratingbureau S&P gelooft dat de huidige bull market nog een goede kans heeft om tot de zomer van volgend jaar te halen. Investeringsgroep Guggenheimer gelooft dat het eind 2019, begin 2020 gedaan is met de pret. Een nieuwe recessie zal dan beginnen door een oververhitte arbeidsmarkt en hoogopgelopen inflatie die onderdrukt wordt met snelstijgende renteverhogingen door de Amerikaanse Federal reserve. De 1500 miljard dollar aan belastingverlagingen en de mogelijke 200 miljard dollar aan infrastructuurinvesteringen zullen de economie nog sneller verhitten volgens zakenbank Goldman Sachs. De CEO van de bank voelt zich naar eigen zeggen zo goed als in 2006. Juist ja, twee jaar voor dat de bom volledig barstte. Barst de economische bom nu in 2020?


Be the first to comment on "Mooie liedjes blijven niet duren"

Geef een reactie