Tijdelijke dip is een koopopportuniteit

Devon Energy is een Amerikaans olie- en gaswinningsbedrijf dat op het land opereert in de Verenigde Staten en Canada. Het produceert ongeveer 250.000 vaten olie, 37 miljoen kubieke meter gas en 100.000 vaten vloeibaar gas per dag. Het aandeel presteert dit jaar ondermaats, maar de aanleiding hiervoor lijkt van tijdelijke aard te zijn.De resultaten in het vierde kwartaal waren beduidend lager dan wat analisten en beleggers hadden verwacht. De winst per aandeel kwam uit op 25 dollarcent terwijl analisten op 38 dollarcent hadden gerekend. 50 oliebronnen kwamen niet tot productie in het vierde kwartaal terwijl dat wel was ingecalculeerd. Dit leidde tot minder omzet dan verwacht. Deze omzet is echter geen verdwenen omzet, maar omzet dat opgeschoven wordt naar het eerste kwartaal van 2018. Devon Energy zal dan ook een inhaalbeweging maken en zo zal de aandelenprijs, die sinds de start van het jaar zakte van $45 naar bijna $30, ook doen.

Een moeilijker vierde kwartaal betekent echter geen slecht 2017. De productiviteit is sinds 1970 niet zo hoog geweest wat zorgde voor een quasi verdubbeling van de vrije kasstroom tot bijna 3 miljard dollar. De eerstvolgende jaren heeft het bedrijf geen schulden af te betalen. Het heeft een zeer sterk groeiende cash balans die gebruikt zal worden om schulden sneller af te lossen en op termijn zullen aandeelhouders beloond worden met cash dat terug naar hen vloeit onder de vorm van inkoop van eigen aandelen en uitbetaling van dividenden.

Devon Energy werd de laatste tijd weliswaar afgestraft door kortzichtige beleggers, maar dit biedt kansen voor beleggers die verder kijken dan hun neus lang is. De stijging van de olie- en gasprijs zal een gunstig effect hebben op de winsten de komende kwartalen. Het aandeel is een koopje en staat genoteerd aan een koers/winst van minder dan 12.


Be the first to comment on "Tijdelijke dip is een koopopportuniteit"

Geef een reactie