Siemens Gamesa: turnaround

2017 was een bijzonder sterk jaar voor Europese aandelen. Toch zijn er kwaliteitsvolle aandelen die het niet zo goed deden op de beurs. Als de problemen van tijdelijke aard zijn dan mogen we van die aandelen een inhaalbeweging verwachten, zeker als ze in een sector opereren waar op lange termijn veel groei kan verwacht worden. De hernieuwbare energiesector heeft de wind in de zeilen en fusiebedrijf Siemens Gamesa zal daar optimaal van profiteren.

Het Duits-Spaanse Siemens Gamesa heeft een moeilijk jaar achter de rug door politieke onzekerheid in Spanje, interne bestuursproblemen en een grotere concurrentiestrijd in groei-markt India. Dit leidde tot twee winst-waarschuwingen en een dalende beurskoers als gevolg. Het sentiment keerde echter op het einde van 2017. Het aandeel steeg van een dieptepunt van €9,2 eind oktober naar €13 eind december. Het aandeel noteert echter nog beduidend lager dan de top van  meer dan €22 begin maart. De eindejaarsrally is te verklaren door een aankondiging van een plan om kosten te besparen – het bedrijf verwacht via digitalisering en automatisering tegen 2020 2 miljard euro te besparen – en nieuwe bestellingen.

Zowel Siemens als Gamesa waren marktleiders in hun sector voor ze fusioneerden. De fusiegroep zal door hun technologische knowhow blijven groeien in de markt van windturbines. Een dubbelcijferige groei van de omzet tegent 2020 mag verwacht worden van het bedrijf in zowel het onderdeel dat landelijke windturbines plaatst als het onderdeel dat windparken op zee bouwt. Neem daar het groeiende onderhoud- en dienstensegment bij en dan is een waardering van 17 keer de winst conservatief. Siemens Gamesa is op weg om een veelbelovend Europees turnaround verhaal te worden in een sector die gedreven wordt door wereldwijde groei dankzij de algemene perceptie dat milieuvriendelijke energiealternatieven belangrijk zijn voor mens en natuur.


Be the first to comment on "Siemens Gamesa: turnaround"

Geef een reactie