Staan chipaandelen op hun hoogtepunt?

Aandelen van halfgeleiders zoals Western digital, Micron Technology, Nvidia of Intel om er maar enkele te noemen kenden een spectaculair 2017 door de grote vraag naar hun chips en de snel stijgende prijzen. De vraag is nu of de sector vervalt in zijn cyclische karakter of dat de chipmarkt zich in een seculaire groeimarkt bevindt. Lees: de groei zal nog een aantal jaren blijven duren.Analisten van Deutsche Bank vinden dat beleggers moeten oppassen. De groei van de wereldwijde omzet zal volgens hen vertragen tot 5%. Dat is opmerkelijk lager dan de omzetgroei van 22% van vorig jaar. Deze groei werd vooral gedragen door de boom in geheugenchips. De omzet steeg licht, maar de prijs schoot vorig jaar met meer dan 60% de hoogte in door het geringe aanbod. Voor 2018 wordt meer druk op de prijs verwacht.

Analisten van Deutsche Bank verwachten een terugval van de chipsector in zijn geheel en raadt aan enkel chipaandelen te kopen die laag gewaardeerd staan in vergelijking met zjn concurrenten. Intel en Maxim Integrated behoren tot een van de favoriete chipaandelen van de bank. De chipsector is steeds een cyclische sector geweest. Aandelen worden verkocht bij een lage koers/winst omdat de winst op dat moment heel hoog is. Wanneer de koers/winst verhouding extreem hoog is, bereiken de aandelen meestal een dieptepunt en zijn ze opnieuw koopwaardig. Verkijk je dus niet op huidige fundamentele waarden die ogenschijnlijk zeer rooskleurig zijn. De vraag is natuurlijk of de huidige technologische revolutie in de kaart blijft spelen van chipbedrijven of dat we aan een cyclische terugval toe zijn.


Be the first to comment on "Staan chipaandelen op hun hoogtepunt?"

Geef een reactie