Novo Nordisk: veilige belegging?

Een groeiende populatie van ouderen biedt farmaceutische bedrijven meer groeimogelijkheden door de stijgende vraag naar medische producten. Bovendien zijn deze bedrijven veel minder onderhevig aan economische grillen en bieden ze hierdoor ook een veilig en aantrekkelijk dividend voor hun aandeelhouders.Novo Nordisk, begin van het jaar in het nieuws na een mislukte vijandige overname van het Belgische Ablynx, is een van de grootste Europese spelers in de diabetesmarkt. Bijna 28 miljoen mensen gebruiken zijn producten voor diabetes wereldwijd. Novo Nordisk is dan ook een leider in diabetes-onderzoek en -medicatie. Zijn leiding-gevende positie maakt dat het bedrijf in polepositie staat om te kunnen inspelen op de groeiende populatie die lijdt aan chronische ziektes zoals diabetes en obesitas.

45% van de gebruikte insuline wereldwijd komt via een medicijn van Novo Nordisk. Het Scandinavische bedrijf dankt zijn positie aan zijn 90-jarige ervaring in onderzoek en ontwikkeling en aan zijn geografische spreiding. Novo Nordisk verkoopt zijn producten in 190 landen. 80% van de winst die gegenereerf wordt door het bedrijf komt via het diabetes en obesitas segment. Novo Nordisk verwacht zijn winst jaarlijks met 5% te doen groeien en keert 90% uit aan zijn aandeel-houders in de vorm van dividend en een inkoop van eigen aandelen.

Novo Nordisk is een bedrijf voor de geduldige belegger die een jaarlijkse coupon wil opstrijken. Het dividend bedraagt ongeveer 3% en het bedrijf koopt jaarlijks aandelen op. Dit jaar zal dat voor 14 miljard Deense Kroon zijn. Ook zal het dividend met 3% verhoogd worden. De afgelopen 20 jaar besliste het bedrijf zijn dividend elk jaar te verhogen. Daar is trouwens genoeg ruimte voor met een payoutratio van slechts 50%.

De internationale diabetes federatie verwacht dat het aantal diabetes-patiënten met 50% zal stijgen tegen 2045. Slechts 6% van de huidige populatie gebruikt medicatie van Novo Nordisk. Het bedrijf zal een belangrijke groei kennen wanneer meer mensen toegang krijgen tot zijn producten. Voor de belegger die zijn spaargeld voor langere tijd wil beleggen betekent een belegging in Novo Nordisk een garantie op een jaarlijks stijgend dividend en een gerust gemoed op momenten dat de beurs het moeilijker krijgt door het defensieve karakter van het bedrijf.


Be the first to comment on "Novo Nordisk: veilige belegging?"

Geef een reactie