Telecom en Emerging markets

Vandaag de dag is het niet zo moeilijk om te investeren in bedrijven overal ter wereld. Investeren in bedrijven uit emerging markets is dat ook. Bovendien zijn de belangrijkste aandelen ook via een ADR op de Amerikaanse beurs genoteerd ofwel certificaten van buitenlandse aandelen die gekocht kunnen worden in dollar op de Amerikaanse beurs. Emerging markets zijn opkomende landen die economisch nog niet volgroeid zijn, maar heel snel een inhaalbeweging aan het maken zijn.In emerging markets zijn kwaliteitsvolle bedrijven te vinden die solide zijn, aantrekkelijk gewaardeerd zijn en een mooi dividend aanbieden. Het Russische Mobile Telesystems en het Indonesische Telekom Indonesia zijn twee telecomaandelen waar je als aandeelhouder je slaap niet voor hoeft te laten. Het zijn rustige groeiers in een stabiele telecommarkt. Het enige risico is het valutarisico. De certificaten kunnen dan wel noteren in dollar, maar ze volgen de waarde van het bedrijf in de lokale munten. Grote schommelingen kunnen een invloed hebben op de waarde van de aandelen in dollar of euro in zowel positieve als negatieve zin.

Mobile Telesystems is een Russisch bedrijf. Het is zoals de meeste Europese telecombedrijven een rustige, stabiele groeier die zijn aandeelhouders beloont met een aantrekkelijk dividend van bijna 6%. Met een koerswinst verhouding van 14 is het aantrekkelijk gewaardeerd om voor lang tijd in portefeuille te houden.

Telekom Indonesia biedt 2,5% dividend en noteert aan een hogere pe van 17. Het bedrijf groeit dan ook sneller dan zijn Russische sectorgenoot met een omzetgroei van 10% per jaar de afgelopen vijf jaar. Dat is niet extreem, maar wel sterk voor een draadloze telefoniespeler.

Als je wil inspelen op de trend van emerging markets zonder te veel risico te willen lopen dan zijn de grote telecomoperatoren aantrekkelijke beleggingen. Houd natuurlijk altijd wel rekening met de wisselende valuta-koersen, maar die kunnen ook in uw voordeel uitdraaien.


Be the first to comment on "Telecom en Emerging markets"

Geef een reactie