Achtergebleven aandeel

Alhoewel de olieprijzen fel gestegen zijn, zijn er aandelen van bedrijven in de olie-industriesector die niet meegestegen zijn. Kinder Morgan, een Amerikaans bedrijf dat pijpleidingen en terminals bezit in de Verenigde Staten en Canada, zag zijn aandeelprijs dalen van 45 dollar in 2015 naar 15 dollar vorig jaar. Momenteel noteert het aandeel iets meer dan 16 dollar ondanks een verbeterde balans.De reden van de grote daling in 2015 was de aankondiging van het bedrijf om zijn dividend met 75% te laten dalen. Dat wordt door beleggers ongemeen afgestraft als je aandeel aanzien wordt als een van de sterke en veilige dividendbetalers. Het geloof in het bedrijf daalde, de koers van het aandeel implodeerde. Ondertussen probeert Kinder Morgan de beleggers terug aan zijn kant te krijgen door zijn dividenden opnieuw te verhogen. Het kondigde een dividendstijging aan van 60% voor dit jaar, maar ook de volgende twee jaren verwacht het bedrijf telkens 25% meer dividend te kunnen uitkeren. Daarbovenop zal het bedrijf ook voor 2 miljard dollar eigen aandelen inkopen.

Een bedrijf dat beleggers teleurgesteld heeft zal sterk aan zijn imago moeten werken om het vertrouwen terug te winnen. De hogere prijzen van olie en gas geven het bedrijf een duw in de rug om betere resultaten voor te schotelen. Bovendien bouwt Kinder Morgan in sneltempo zijn schulden af. De veranderende energiemarkt in de VS – waar meer ingezet wordt op eigen winning en minder op import -speelt ook in de kaart van het bedrijf als grootste operator van pijpleidingen voor het vervoer van o.a. olie, gas en CO2 in het land. Eens het vertrouwen terug is gewonnen zal het aandeel snel de weg omhoog hervatten. Dat zal eerder vroeg dan laat gebeuren.


Be the first to comment on "Achtergebleven aandeel"

Geef een reactie