Spotify naar de beurs

De Zweedse muziekstreamingdienst Spotify heeft zopas de eerste stappen gezet om één miljard dollar op te halen op de beurs via een IPO, een Initial Public Offering. Analisten verwachten dat Spotify elke cent zal nodig hebben om te kunnen concurreren met muziekstreamingdiensten van Apple, Amazon of Alphabet.In de prospectus die Spotify aan de Amerikaanse SEC overmaakte vermeldde het bedrijf dat het 159 miljoen actieve maandelijkse bezoekers heeft en 71 miljoen betalende klanten. Dat aantal is ongeveer het dubbele van wat Apple aan betalende bezoekers heeft voor zijn muziekstreamingsdienst Apple Music. Spotify kan dan wel dubbel zoveel klanten hebben, maar Apple heeft bergen cash om te kunnen blijven concurreren als het zijn Apple Music wil promoten. Spotify zal sterk moeten inzetten in reclame om zijn diensten te promoten. Dat kost bergen geld die het bedrijf niet heeft in vergelijking met zijn naaste concurrenten, de grootste internetbedrijven ter wereld.

Spotify is een gekend merk en heeft het leeuwendeel van de android gebruikers aan zijn kant. Ondanks de populariteit van Iphone zijn er meer android toestellen ter wereld dan Iphones. Toch zal Spotify sterk uit de hoek moeten komen om zijn concurrenten het hoofd te kunnen bieden. Eigen content aanbieden zoals Netflix doet voor film en series zal uiteindelijk het doel moeten zijn.

Is het aandeel koopwaardig bij de start van zijn beursnotering? Alles hangt natuurlijk af van de prijs, maar andere bedrijven zoals SNAP en Twitter hadden het de eerste maanden na de notering zeer moeilijk.De aandelen daalden sterk. Zelfs facebook had een moeilijk eerste jaar op de beurs. Spotify zal zich eerst moeten bewijzen dat het groeit en op termijn winst kan maken. Er zullen ongetwijfeld betere instapkansen komen in de loop van het jaar dan tijdens de beursintroductie en de eerste dagen nadien. De kans dat je als Europese belegger kan intekenen op de IPO is trouwens bijzonder klein, zeg maar nihil.


Be the first to comment on "Spotify naar de beurs"

Geef een reactie