Heeft dit bedrijf de bodem bereikt?

Het Engelse biopharmaceutische bedrijf Shire PLC heeft een moeilijk jaar achter de rug. De aandelenprijs zakte op jaarbasis met 36%. Ondertussen lijkt het bedrijf te goedkoop om zomaar links te laten liggen.Juist op het moment dat het bedrijf zich opzadelde met een grote schuldberg na de aankoop in juni vorig jaar van het Amerikaanse Braxalta voor 32 miljard dollar heeft Shire het moeilijk om aan de verwachtingen te voldoen door de grotere concurrentie van generische fabrikanten en van het Zwitserse farmabedrijf Roche voor zijn topmedicijn tegen hemofilie. Shire is gespecialiseerd in medicijnen voor zeldzame ziektes en voor hyperactiviteit (adhd).

Toch zijn er redenen om te geloven dat de daling van het aandeel stilaan ten einde komt. Kostenbesparingen na de aankoop van Braxalta zullen een deel van de druk op de verkopen neutraliseren. Daarnazst doen niet alle medicijnen van Shire het slecht. Sommige onderdelen zoals de immunologie divisie ziet haar omzet met meer dan 30% stijgen. De divisie heeft een aandeel van 14% van de totale omzet. Ook een medicijn tegen de preventie van ontstekingen, de kanker divisie en een medicijn tegen droge ogen doen het heel goed. Het management focust zich op de verlaging van de schulden. Het bedrijf verwacht tegen 2019 een schuld te hebben die te overzien is aan 1,5 keer de winst in cash.

Het aandeel noteert aan een koers/winst van minder dan 9. Dat is de laagste waarde in de afgelopen tien jaar. Het minste goede nieuws, een verbetering van de schuldpositie en een strategische review van het management — ze willen de adhd-divisie afstoten – kan een trigger zijn om de dalende aandelen-prijs te doen keren. Shire is een aandeel om te volgen. Het lijkt er op dat het aandeel niet veel verder meer kan dalen. Beleggers die een risico willen nemen kunnen stelselmatig een positie beginnen opbouwen in deze Britse pharmagigant.


Be the first to comment on "Heeft dit bedrijf de bodem bereikt?"

Geef een reactie