Investeren in cannabis

Al enige ttijd is de cannabisindustrie een hype in beleggerswereld. Canada is het land waar recreationeel gebruik van cannabis gelegaliseerd werd, maar ook andere landen willen de wetgeving aanpassen om recreationeel gebruik naast medicinaal gebruik toe te laten. Het zal je niet verbazen dat de meeste beursgenoteerde canbabisbedrijven genoteerd staan op de Canadese beurs. Veelal zijn het kleinere bedrijven die in een enkele provincie een vergunning hebben gekregen weed te produceren.Een grote consolidatie in de industrie mag verwacht worden en het is niet verrassend dat de tabaksindustrie uitkijkt naar opportuniteiten. Begin februari kondigde het Amerikaanse tabaksbedrijf Alliance One International aan dat het twee Canadese tabaksbedrijven koopt. Het aandeel is sindsdien verdubbelt in waarde. Alliance One International heeft zelf geen sigarettenmerk, maar produceert voor grote bedrijven zoals Altria. De beurskoers is de afgelopen tien jaar gedaald van ongeveer 60 dollar naar 10 dollar. De aankondiging van de aankoop van de twee Canadese bedrijven zorgde ervoor dat de koers werd ruim boven de 20 dollar noteert.

Binnen de drie jaar wil het Amerikaanse bedrijf door de overnames 1 miljoen vierkante meter aan cannabisplantages in productie hebben. De meeste tabaksbedrijven kijken toe vanaf de zijlijn, maar AOI wil al volop inzetten op de legaliserknglvan recreationele en medicinale cannabis die volgens de CEO wereldwijd zal doorzetten.

Alliance One International heeft een beurswaarde van slecht 200 miljoen dollar terwijl het een jaarlijkse omzet genereert zonder de opgekochte canbabisbedrijven van bijna 2 miljard dollar. De tabaksindustrie mag dan wel een dalende industrie zijn, maar de industrie van cannabis is een hele sterke groeier. De gekende Canadese cannabisproducenten zoals Canopy growth, Aphria of Aurora cannabis worden gewaardeerd door de markt tussen de 1,5 en 4 miljard dollar terwijl hun omzet onder de 50 miljoen dollar ligt. De wereld op zijn kop dus. De Canadese cannabiswaarden zijn duidelijk overhyped en overgewaardeerd ondanks de verwachte fenomenale groei. Alliance One International is dan ook een betere keuze.


Be the first to comment on "Investeren in cannabis"

Geef een reactie