GlaxoSmithkline: bodem bereikt?

GlaxoSmithkline, een van de grote farmabedrijven ter wereld met een omzet van meer dan 30 miljard dollar op jaarbasis, heeft het al enkele jaren moeilijk. Terwijl de meeste grote farmabedrijven opnieuw aan het groeien zijn nadat ze jaren generische medicijnen zagen concurreren met hun topverkopen waarvan de patenten vervielen, verwacht GlaxoSmithkline een genetisch middel op de markt dat de strijd zal aangaan met zijn blockbuster Advair/seretide, een middel tegen adtma. Generische medicijn-fabrikant Mylan NV is er echter voorlopig nog niet in geslaagd een generische variant op de markt te brengen.Het management van de Britse farmagroep zet sterk in op consumentengoederen, vaccinaties en anti-infectiemedicijnen om een dalende verkoop van Advair te kunnen counteren. De laatste kwartaal-resultaten tonen aan dat Glaxo op de goede weg is.

Zonder wisselkoersverschillen steeg de omzet het afgelopen kwartaal met 4% tot 7,6 miljard Britse pond. Het management updatete ook de verwachte winst voor 2018. Deze winst-verwachting hangt af of er al dan niet een generische variant voor Advair op de markt komt. Indien niet dan verwacht het bedrijf dat de winst met 4 tot 7% zal stijgen. Indien er tegen het midden van het jaar toch een generische variant verkocht wordt dan zal de winst hetzelfde blijven ten opzichte van 2017 of licht dalen met maximaal 3%.

Het snelstgroeiende bedrijfsonderdeel van de farmagigant is zijn HIV divisie, een joint venture met Pfizer en het Japanse Shiongi. Het bedrijf verwacht ook nieuwe vaccins tegen gordelroos en RSV op de markt te brengen. Ook de griepvaccinaties en de vaccins tegen hersenvliesontsteking doen het goed. Het bedrijf is op de goede weg om de patentproblemen rond Advair het hoofd te kunnen bieden. Nieuwe medicijnen zitten in de pijplijn of staan op het punt om door de regulatoren goedgekeurd te worden.

GlaxoSmithkline noteert aan een prijs/verkopen ratio die lager is dan de andere grote farmabedrijven en het biedt daarnaast het hoogste dividend-rendement in zijn sector van 5,9%. De bodem lijkt bereikt en het zou niet verbazen dat het aandeel op het einde van het jaar 20% hoger noteert. Geduldige beleggers kunnen jaarlijks een mooi dividend opstrijken. Het enige risico, een concurrerend genetisch middel voor Advair, zit immers al lang in de koers verrekend.


Be the first to comment on "GlaxoSmithkline: bodem bereikt?"

Geef een reactie