Is Qualcomm ideale shortkandidaat?

De aandelen van de Amerikaanse chipproducent Qualcomm daalden maandag met bijna 5% nadat de Amerikaanse president Donald Trump een overnamebod van 117 miljard dollar van sectorgenoot Broadcom blokkeerde. De koers van Qualcomm steeg sinds de aankondiging van het vijandige overnamebod begin november van iets meer dan 50 dollar naar 69 dollar.De reden van de afkeuring van de vijandige overname is het gevaar volgens de overheid dat Chinese bedrijven intellectuele technologische kennis kunnen krijgen die een gevaar kan vormen voor de nationale veiligheid. De VS wil binnen de drie jaar een gecentraliseerd 5G netwerk ontwikkeld hebben. Ze vreest dat de overname van Qualcomm een gevaar wordt voor cyberspionage door China. Qualcomm is met zijn chips een belangrijk onderdeel in de 5G keten. De overheid vreest dat een verminderde concurrentie door het samengaan van de twee grote chipbedrijven andere partijen zoals het Chinese Huawei meer marktaandeel kunnen bezorgen waardoor China meer invloed zal krijgen.

Aandeelhouders zullen de dupe zijn van de mislukte overname. Niet alleen technisch ziet het plaatje er slecht uit, maar er zal opnieuw gefocust worden op de fundamenten van het bedrijf. En daar werden voor de overname al grote  vraagtekens bij gesteld. Qualcomm heeft zelf een overnamebod op de Nederlandse chipproducent NXP uitgebracht. Qualcomm heeft de overname nodig om zijn inkomsten en winsten op termijn te kunnen doen groeien. NXP is immzrs een belangrijke speler in NFC en chips voor de autoindustrie, twee groeimarkten. Of de overname er effectief zal komen is maar de vraag. Qualcomm wacht immers om goedkeuring van … China.

Zonder NXP verwachten analisten dat de omzet met 4,5% zal dalen dit jaar en de winst per aandeel met 20% zal dalen tot $3,43. Qualcomm zit immers in een geschil met Apple over licentieverkope’. Apple levert een belangrijke bijdrage aan Qualcomms winst. Qualcomm wordt hoger gewaardeerd door de markt in vergelijking met zijn naaste concurrenten Intel en Broadcom. De onzekerheid rond de overname van NXP, de licentierechtzaken en de lagere organische groeivooruitzichten zorgen er voor dat het aandeel te mijden is.


Be the first to comment on "Is Qualcomm ideale shortkandidaat?"

Geef een reactie