Bear market luurt om de hoek

Een computermodel van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs toont aan dat een berenmarkt of bear market heel dichtbij is. De bull/bear indicator zit momenteel op een niveau van 70%, een niveau dat geassocieerd wordt met ”veel risico voor aandelenbeleggers’. Toch willen analisten van dezelfde bank er (nog) niet al te veel geloof aan hechten. Vreemd?De indicator houdt rekening met vijf variabelen: het groeimomentum berekend op basis van de Amerikaanse ISM index, de stijging van de rentecurve, inflatie, werkgelegenheid en de waarderingen van aandelen. De analisten van de bank vertellen hun klanten zich niet ongerust te maken, omdat de stijging van de indicator komt door de sterke groei en de lage werkloosheidsgraad en niet door de stijgende inflatie en oplopende rentes. Zonder een stijgende inflatie –  die beduidend onder de voorziene grens can 2% zit – verwachten de analisten niet dat stijgende rentes een recessie in de hand zullen werken. Cyclische berenmarkten worden traditioneel gedreven door de vrees voor een recessie en dalende winsten van de bedrijven. De analisten zien de winsten eerder verder stijgen en verwachten niet dat de stijgende rentes een grote invloed gaan hebben op de groei van de economie doordat de inflatie onder controle blijft. Voor Goldman Sachs is hun eigen indicator voorlopig dus geen indicator.


Be the first to comment on "Bear market luurt om de hoek"

Geef een reactie