Het ergste is achter de rug …

… althans als we de geschiedenis mogen geloven. Correcties doen beleggers financieel, maar vooral emotioneel pijn. Een correctie is een tussentijdse daling van 10 tot 20 procent in een stierenmarkt.
MW-BU542_sp_pul_MG_20140212183856.jpg
Hoe lang zal de correctie van de topkoersen in januari nog duren en hoe diep kan de beurs nog dalen? Een kijk in de geschiedenis kan ons veel leren. De gemiddelde correctie van de Amerikaanse SSP 500 in de afgelopen dertig jaar bedroeg 14,2 procent. We spreken over correcties in stijgende markten zoals nu, niet over recessies of correcties van meer dan 20 procent. Wanneer de correctie 20 procent of meer bedraagt dan spreken we van een berenmarkt of bear market. Beren-markten worden veroorzaakt door economische of politieke schokken die een recessie uiteindelijk in de hand werken. Daar zijn we met de sterke economische groei en de verwachte winsstijgingen van de bedrijven nog lang niet aan toe.

De S&P 500 is sinds zijn topkoers van 26 januari ongeveer 10 procent gedaald. Het grootste deel van de correctie ligt dus achter ons. De correctie waar we ons in bevinden duurt al twee maanden en een week. Dat komt wel heel dicht in de buurt van de gemiddelde correctie van de afgelopen dertig jaar met zijn 2 maanden en twee weken. Het lijkt er dus op dat de huidige correctie op zijn einde loopt. Wanneer een correctie eindigt dan mogen beleggers een sterke rebound verwachten. Drie maanden na het einde van een correctie stond de S&P gemiddeld 16,5 procent hoger. Als de geschiedenis zich herhaalt – en dat gebeurt op de beurs uiteindelijk altijd – dan hebben de aandelenmarkten nog wel wat moois voor de belegger in petto.


Be the first to comment on "Het ergste is achter de rug …"

Geef een reactie