Is de tijd rijp om te investeren in Griekse banken?

Op 4 of 5 mei zal de Europese Centrale Bank waarschijnlijk de resultaten bekend maken van de stresstesten op de vier grootste Griekse banken. Het vertrouwen groeit dat Piraeus bank, Alpha Bank, National Bank of Greece en Eurobank Ergasias geen extra kapitaal meer zullen nodig hebben. Momenteel kan de Griekse overheid nog over 20 miljard euro beschikken om banken te kapitaliseren.Positieve uitspraken van de CEO van National Bank of Greece zorgden voor een stijging van de Griekse bankaandelen de afgelopen week. Er zijn meerdere redenen om aan te nemen dat de slechte tijden voor de Griekse banken achter de rug liggen. Een van de redenen is de dalende rente op de 10-jarige staatsobligaties. Op 19 april daalde de rente van 4,46% naar 4,04%. In 2012 – in volle crisis – bedroeg de 10-jarige rente nog 46,8%! Griekse banken hebben een grote hoeveelheid Griekse staatsobligaties op hun balans staan. Een dalende rente doet de waarde van deze obligaties stijgen.

De huizenmarkt lijkt ook gestabiliseerd te zijn. Ook dit is een belangrijke factor omdat Griekse banken veel vastgoed in portefeuille hebben. Bovendien zullen Griekse banken opnieuw op de financiële markten kapitaal kunnen ophalen. Dat is belangrijk om te kunnen concurreren met hun Europese sectorgenoten. Daarnaast verbetert de Griekse economie wat een duw in de rug betekent voor de banken.

De Griekse banken noteren beduidend onder boekwaarde. Economische en politieke stabiliteit zijn positieve factoren voor de banken. Griekenland begint tekenen te vertonen van een economische rebound. De Griekse banken zijn nog niet uit de problemen. Een aanzienlijke blootstelling van meer dan 95 miljard euro staat open aan de Griekse centrale bank. Daarnaast moeten alle banken samen nog 18 miljard euro aan uitgestelde belastingen op termijn ophoesten. Toch lijkt het erop dat stilaan het tij begint te keren. Een beperkte blootstelling in je portefeuille is dan ook het overwegen waard.


Be the first to comment on "Is de tijd rijp om te investeren in Griekse banken?"

Geef een reactie