Blackberry gooit het over een andere boeg

Blackberry was een pionier in de smartphoneindustrie totdat Apple met zijn iPhone roet in het eten gooide van de Canadese fabrikant. Het aandeel van Research in Motion – zo heette het bedrijf voor het de naam van zijn smartphones aannam – daalde de afgelopen tien jaar met meer dan 90 procent.  Sinds vorig jaar zit het aandeel weer in de lift en daar zijn goede redenen voor.Blackberry maakt geen smartphones meer. Het bedrijf heeft een licentie-overeenkomst met een  Chinese smartphoneproducent die betaalt voor het gebruik van de naam Blackberry. Nu focust zich Blackberry zich op software voor het beveiligen en monitoren van  bedrijfssmartphones en op technologische oplossingen voor de groeiende markt van de IoT, de connectiviteit tussen alle mogelijke toestellen via het internet waaronder ook de technologie voor zelfrijdende auto’s. De software-divisie – Blackberry’s grootste bedrijfssegment – groeide het laatste kwartaal met meer dan 18 procent en de divisie die zich richt op technologische IoT oplossingen groeide maar luefst met meer dan 31 procent.

Dit jaar verwachten analisten nog een daling van de omzet door het omzetverlies van de verkoop van eigen smartphones. Dit jaar valt de verkoop er van terug tot nul. In fiscaal boekjaar  2019 dat dit kwartaal start, wordt een omzetstijging verwacht van 10%. De stijgende omzet zal gepaard gaan met stijgende winsten. Het aandeel noteerde bij de start van het jaar rond de 14 dollar. Het verloor een kwart van zijn waarde en noteert nu iets boven de 10 dollar. Het bedrijf verwacht winst te maken in het fiscale boekjaar 2019 en de CEO geeft aan dat de turnaround van het businessmodel is afgerond. Blackberry kan zich focussen op groei in software en diensten waar marges traditioneel groot zijn. Het Canadese technologiebedrijf kan de volgende jaren wel eens verrassend uit de hoek gaan komen.


Be the first to comment on "Blackberry gooit het over een andere boeg"

Geef een reactie