Het Chinese facebook

De aandelen van Tencent Holdings daalden sinds de start van het jaar met circa 20 procent. Is de tijd rijp om opnieuw in te stappen in het Chinese technologieconglomeraat ondanks een waardering momenteel van 45 keer de winst van de afgelopen twaalf maanden?Tencent Holdings wordt wel eens het Chinese facebook genoemd. Zijn WeChat app heeft ongeveer een miljard dagelijkse gebruikers. Maar Tencent Holdings is veel meer dan WeChat alleen. Het is ’s werelds grootste video game ontwikkelaar en op facebook na het grootste sociale netwerk bedrijf ter wereld. Het investeert massaal in nieuwe technologieën en heeft belangen in grote Amerikaanse bedrijven zoals Tesla, Glu Mobile, Snap en Activision Blizzard, in Chinese beursgenoteerde bedrijven zoals onder andere Sogou, Wuba en JD.com,  maar het investeert ook in veelbelovende startups. .

De app WeChat is niet alleen een social media app maar heeft verschillende onderverdelingen die het leven van de gewone Chinees gemakkelijker of leuker moeten maken. Hun mobiel betalingssysteem bijvoirbeeld domineert samen met Alipay – het systeem van Alubaba – de markt. In 2017 betaalden 76 procent van de Chinezen met hun smartphone. De eerste 10 maanden van vorig jaar werd er voor 12.800 miljard mobiel betaald! Met WeChat hoef je geen verschillende apps te downloaden, want alles – van gamen tot social media tot nieuws-berichten en mobiele betalingen – staan in die ene app.

De groei van Tencent is enorm. Vorig jaar groeide de omzet met 56 procent en de winst steeg met 75 procent tot meer dan 11 miljard dollar. Beleggers straften het aandeel na de resultaten over het vierde kwartaal – ondanks de groeicijfers – toch af omdat de marges iets waren gedaald. Dat komt echter omdat Tencent meer investeert in de toekomst. De omzet van het grootste bedrijfsonderdeel – het gamen – steeg 32 procent, advertentie-inkomsten uit de WeChat app stegen met 49 procent en de inkomsten uit andere diensten zoals clouddiensten en het online betalingsplatform stegen maar liefst met 121 procent. Het is niet voor niets dat Tencent vooral investeert in dit snelgroeiend bedrijfsonderdeel.

De verwachtingen zijn hooggespannen en het bedrijf heeft reeds een markt-waarde van circa 475 miljard dollar. Het is samen met Alibaba echter het meest dominante Chinese bedrijf dat volop investeert in technologische . Tegen deze stroom inzwemmen heeft geen zin. De toekomst ligt duidelijk in Chinese handen.


Be the first to comment on "Het Chinese facebook"

Geef een reactie