Beleggen in vastgoed

Op de Amerikaanse beurs kan je beleggen in (Amerikaans) vastgoed via een zogenaamde REIT ofwel Real Estate Investment Trust. Dat zijn aandelen die vastgoed – van appartementen tot warenhuizen en winkels, ziekenhuizen en rusthuizen tot kantoren – bezitten en inkomsten halen uit het verhuren van hun panden. Ze zijn wettelijk verplicht om 90 procent van hun winsten uit te keren aan hun aandeelhouders. Ze geven dan ook een rijkelijk dividend.De laatste jaren staan de aandelen van deze REIT’s onder druk door de retailcrisis – veel bedrijven zijn door de onlineverkoop failliet gegaan – en door de stijgende rentes .Risicovollere aandelen worden ingeruild tegen vastrentende staatsobligaties wanneer de rente stijgt. De Amerikaanse 10-jaeige rente flirt sinds enige tijd met de 3 procent. Realty Income is zo een REIT dat de afgelopen twee jaar een vierde van zijn waarde heeft verloren. Beleggen in REIT’s moet echter niet gezien worden als een investering op korte termijn. Sinds de beursgang in 1994 steeg de waarde van Realty Income met gemiddeld 15,7 procent per jaar, incluis de afgelopen twee slechte jaren. En dat is dan nog zonder rekening te houden met het dividend. Dat dividend biedt momenteel een rendement van 5 procent.

De waardedaling van het aandeel biedt nu een uitgelezen kans om op een aan-trekkelijk niveau in te stappen. In vergelijking met de topkoers van 2016 presteert het bedrijf nog beter dan toen. De FFO – Funds from Operations — bedraagt momenteel 79 dollarcent per aandeel in vergelijking met de 70 cent van 2016. Het bedrijf keert nu 2,69 dollar dividend uit vs 2,39 dollar in 2016. De bezettingsgraad was in 2016 98 procent en nu bijna 99 procent. Bovendien blijft het bedrijf investeren in nieuw vastgoed: 157 nieuwe projecten dit jaar voor meer dan een half miljard dollar ter vergelijking met 57 projecten in 2016. De fundamenten zijn een pak beter en toch is het aandeel een kwart in waarde gedaald. Het lijkt erop dat beleggers een inhaalbeweging kunnen verwachten.


Be the first to comment on "Beleggen in vastgoed"

Geef een reactie