Morgan Stanley kent het einde van deze bull market

De aandelenmarkten stijgen al jaren wereldwijd. Beleggers zijn bang voor het keren van de beurskoersen en reageren vaak heel impulsief met volatielere beurzen als gevolg sinds de laatste piek begin van dit jaar. Het zou heel gemakkelijk zijn moesten we kunnen voorspellen wanneer het keerpunt komt. Morgan Stanley denkt te weten tot wanneer de beurzen de stijging zullen verder zetten.Het goede nieuws is dat het feestje nog niet voorbij is. Het slechte nieuws is dat het keerpunt nog dit jaar zal plaats-vinden. Ergens in de tweede helft van het jaar zal de Amerikaanse beurs – en in haar zog de andere grote beurzen wereldwijd – haar piek kennen. Daarna is het feestje over door een vertragende groei, stijgende inflatie, de Amerikaanse importtarieven en stijgende rentes. Volgens Morgan Stanley bevindt de aandelenmarkt zich momenteel in het midden van een topping proces waarbij eerst de markt van bedrijfsleningen piekt, gevolgd door de obligatiemarkt en daarna de aandelenmarkt.

Het lijkt erop dat de markt voor bedrijfsleningen haar top heeft gekend einde januari. Historisch gezien betekent dit dat de aandelenmarkten negen tot twaalf maanden later hun top bereiken. Dat betekent ergens tussen oktober en december van dit jaar. Onderzoek van Bank of America toont dat twee derde van de fondsen-managers geloven dat deze bull market haar hoogste koersen van het jaar reeds in januari bereikten of dit jaar zullen bereiken en ze verwachten een recessie begin 2020.

Het timen van de markt is niet evident. Een datum of periode er op kleven is dat evenmin. Weinig beleggers slagen er in om op het juiste moment in te stappen en voor de zware correctie terug uit te stappen. Maar stilaan wordt het misschien wel tijd om te roteren in defensievere aandelen en geld opzij te zetten in cash. Grote banken beginnen niet voor niks hun conclusies te trekken en voorspellingen te doen over het einde van deze bull run.


Be the first to comment on "Morgan Stanley kent het einde van deze bull market"

Geef een reactie