General Motors een koopje?

De autosector is een cyclische sector. Jaren van sterke groei worden afgewisseld met mindere jaren. Beleggers verwachten na de sterke verkopen van de afgelopen jaren al een tijdje een terugval, maar die lijkt er maar niet te komen.Ondanks de stijgende schulden – de autoindustrie is een zeer kapitaal-intensieve sector – staat GM er niet zo slecht voor. Het bedrijf heeft 17 miljard dollar cash op de balans staan tegenover 12 miljard dollar aan uitstaande schulden. Van een crashcrisis zoals in 2008 toen GM door de financiële crisis het faillissement moest aanvragen is er dan ook helemaal geen sprake.

Beleggers calculeren een verslechtering van de activiteiten in waardoor GM een lage waardering krijgt. Het aandeel noteert aan minder dan zes keer de winst van de afgelopen twaalf maanden. Dat is niet ongewoon voor een cyclische aandeel. De waardering kan door een daling van de winst immers snel stijgen. General Motors is echter zeer optimistisch over haar toekomst. GM ziet de onderliggende winst dit jaar en volgend jaar verder stijgen ondanks dat de autoindustrie zich in het laatste deel bevindt van de groeicyclus.

GM biedt een mooi dividend van circa 4 procent. Dat dividend lijkt houdbaar zelfs wanneer de autoindustrie het moeilijker zou krijgen. Het bedrijf keert immers maar een kwart van zijn winst uit. Beleggers zijn bang voor een correctie, maar GM geeft zelf aan dat de winstgroei ook de volgende jaren zal aanhouden. De lage waardering zet dan ook een bodem onder de koers.


Be the first to comment on "General Motors een koopje?"

Geef een reactie