Het Chinese Netflix

Chinese aandelen zijn hot en daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste hebben Amerikaanse bedrijven jaren terug de internetcultuur op de kaart gezet. Ze hebben bewezen dat het een zeer winstgevend model is of kan worden en de groeiproblemen in kaart gebracht. De Chinese markt probeert nu bij te benen. Daarnaast is de Chinese markt alles behalve volgroeid. 40 procent van de gigantische Chinese bevolking heeft nog geen toegang tot het internet. De groeimogelijkheden zijn dan ook enorm. Geen wonder dus dat bedrijven zoals Baidu, Alibaba, Tencent, enzoverder exponentieel blijven groeien.Iqiyi is een spin of van de grote Chinese internetgigant Baidu, ook wel het Chinese Google genoemd. Het bedrijf werd begin april naar de beurs gebracht met een notering op de Amerikaanse Nasdaq. Van een introductieprijs van iets boven de 15 dollar steeg het aandeel snel naar bijna 20 dollar om daarna al de winst terug kwijt te spelen. Ondertussen noteert het aandeel aan een koers van bijna 23 dollar. Het is dus redelijk volatiel, maar de prijs gaat duidelijk de hoogte in.

Iqiyi wordt het Chinese Netflix genoemd omdat het bedrijf streamingdiensten online aanbiedt. Maar het is zelfs meer dan dat. Het bedrijft haalt zijn omzet niet alleen uit de verkoop van streaming abonnementen. Het zet ook in op reclame-inkomsten en op de distributie van eigen content. De groeicijfers zijn en blijven enorm. Ioiyi publiceerde in het eerste kwartaal dat in maart eindigde een omzetgroei van 57 procent. Het zet in op het aantrekken van premium leden met het aanbieden van op maat gemaakte diensten. Dat segment groeide met 67 procent mede door een samenwerking met een andere internetgigant JD.com. Een steeds rijker wordende Chinese middenklasse en een stijgende internet-penetratie zullen de resultaten van het bedrijf – dat momenteel al 420 miljoen gebruikers heeft voor zijn streaming-diensten – alleen maar doen groeien. Iqiyi het nieuwe Netflix? Nee, nog veel meer dan dat!


Be the first to comment on "Het Chinese Netflix"

Geef een reactie