Zilveraandelen

Zilver is een edelmetaal dat net zoals goud in tijden van volatielere markten in een gediversifieerde portefeuille zijn plaats moet hebben. Maar in tegen-stelling tot goud heeft zilver ook een belangrijke industriële waarde. Zilver wordt gebruikt in onder andere verschillende electronische compo-nenten en zonnepanelen wat de vraag naar het metaal doet stijgen. Een stijgende vraag leidt uiteindelijk tot een stijgende prijs van zilver. Dat is een simpele economische wet. Net zoals bij goudaandelen stijgen de aandelen-koersen van zilvermijnbedrijven met een factor vijf ten opzichte van de stijging van de zilverprijs.Onderstaande aandelen zijn grote spelers in zilver en zijn voor elke portefeuille belangrijk als hedge in moeilijke beurstijden.Endeavour Silver heeft drie grote locaties in Mexico waar het naast zilver ook goud wint. Het bedrijf heeft een stijgende omzet met dalende kosten. Het afgelopen jaar daalde de kost voor het delven met meer dan 20 procent. Ook in 2018 verwachten analisten een stijgende omzet en meer winst. Het aandeel noteert aan 2,81 dollar.

Wheaton Precious Metals is geen mijnbedrijf, maar een royalty bedrijf. In ruil voor een deel van het zilver zorgt Wheaton Precious Metals voor het nodige kapitaal aan mijnbouw-bedrijven. De mijnbouw is immers een zeer kapitaalintensieve sector. Het bedrijf heeft 17 samenwerksverbanden met mijnbouwers en 9 projecten in ontwikkeling. Het loopt niet – in tegenstelling tot de mijners zelf – het grootste risico . Het aandeel noteert al enige tijd stabiel rond 20 tot 22 dollar en betaalt een dividend van 1,6 procent.

Hecla Mining Company heeft het de afgelopen twee jaar niet zo best gedaan op de beurs. Al meer dan een jaar produceert een van hun belangrijkste mijnen niets door een staking. Het bedrijf heeft andere mijnen die het wel zeer goed doen en waar het volop investeert in automatisering. Het aandeel noteert zeer laag, biedt veel potentieel, maar dan wel met een bovengemiddeld risico. Het aandeel noteert aan 3,71 dollar.

Pan American Silver is dan weer de tweede grootste zilverproducent ter wereld. Het bedrijf delft in zes verschillende mijnen en heeft nog zes andere projecten in ontwikkeling. In tegenstelling tot veel andere mijnen heeft Pan American Silver een heel gezonde balans met meer dan 220 miljoen dollar cash en is het schuldenvrij. Na een zeer positief eerste kwartaal gedreven door de hogere zilverprijs verwacht het bedrijf een verdere stijging van omzet en winst voor de rest van het jaar. Het aandeel noteert aan een koers van iets onder de 18 dollar en heeft een lage pe van 18.

Great Panther Silver dat drie mijnen heeft in Mexico zag zijn omzet het eerste kwartaal met 38 procent stijgen. Het bedrijf heeft meer dan 60 miljoen dollar cash voor handen en is schuldenvrij. Great Panther Silver noteert aan 1,24 dollar.

De meeste zilveraandelen noteren al een tijdje in eenzelfde trendkanaal. Met een stijgende zilvervraag en stijgende rentes zal vroeg of laat de zilverprijs sneller gaan stijgen. Van deze stijging zullen bovenstaande bedrijven zonder twijfel mee gaan profiteren in vijfvoud. Wie nu op de kar springt, heeft aandelen in portefeuille die in moeilijke beurstijden de weg omhoog weten te vinden.


Be the first to comment on "Zilveraandelen"

Geef een reactie