Groene energie en dividend

Xcel Energy is een Amerikaanse holding die via vier centrales elektriciteit en gas levert, verkoopt en verdeelt in Minnesota, Wisconsin, Michigan, North Dakota, South Dakota, Colorado, Texas en New Mexico. Het bedrijf transformeert heel snel naar een groene leverancier.Waar in 2005 slechts 3 procent van hun energie kwam uit wind- en zonne-energie is dat percentage gestegen tot 23 procent vorig jaar. Verwacht wordt dat Xcel Energy binnen tien jaar bijna de helft van zijn energie haalt uit groene stroom. Deze snelle en grote overschakeling zorgt voor kosten-besparingen van tientallen miljoenen dollar omdat de wind- en zonne-energie geen constant bijtanken vraagt zoals de kolencentrales die op punt staan te verdwijnen dat wel doen.

Xcel Energy verwacht zijn winst en zijn dividend – dat momenteel 3,4 procent oplevert – de volgende jaren met gemiddeld vijf tot zeven procent te doen groeien. De energiesector is een stabiele sector, maar momenteel hebben de aandelen toch een dip gekend door de onzekerheden van beslissingen door de verschillende Staten waarin het bedrijf opereert. De grootste onzekerheid is de in te schatten kosten voor het vervangen van een kolencentrale in Colorado door hernieuwbare energie. Uiteindelijk zal het bedrijf met de staat tot een akkoord komen en zal deze koersdaling een mooie opportuniteit geweest blijken te zijn. Bovendien is een energiebedrijf recessiebestand en kan het ook in moeilijke beurstijden een stabiele groeier zijn waardoor het risicoprofiel van een aandelen-portefeuille daalt.

Het aandeel noteert iets boven de 44 dollar, bijna 20 procent onder de hoogste koers van de afgelopen 12 maanden. Een koopkans!


Be the first to comment on "Groene energie en dividend"

Geef een reactie