General Electric: tijd om in te stappen

General Electric was ooit het paradepaardje op de Amerikaanse beurs. Het conglomeraat dat in verschillende industrietakken grote belangen had is de laatste jaren uit de gratie gevallen. Het bedrijf was plots te groot gewordeb om degelijk bestuurd te kunnen worden. De opgebouwde schulden waren een doorn in het oog voor analisten. Een nieuwe CEO tracht het bedrijf opnieuw op de rails te krijgen met vooral desinvesteringen om zich te kunnen focussen op de drie groeidivisies healthcare, aviation en wind energy. De resultaten van het eerste kwartaal van 2018 waren alvast beloftevol. Het aandeel steeg op korte tijd dan ook met 30 procent tot 16 dollar.Ondertussen zorgen negatieve analisten voor nieuwe druk op het aandeel. Ze geloven dat het dividend van 60 dollarcent of 4,2 miljard dollar niet houdbaar is en dat de ratingbureaus extra druk zullen zetten op het aandeel om zowel de schulden van de moederholding als die van GE Capital verder af te bouwen. Beleggers nemen eieren voor hun geld en stuurden de aandelen opnieuw onder de 14 dollar.

Dit lijkt een nieuwe koopopportuniteit voor de langetermijnbelegger. Niet alleen is het dividend gedekt door een positieve cashflow van 6 miljard dollar, maar de vele desinvesteringen maken het bedrijf niet alleen slanker, maar zorgen bovendien voor een positief effect op de schulden. De krediet-bureaus lijken dan ook geduld te hebben en bekijken het herstructure-ringsproces van General Electric langs de positieve kant.

Verwacht wordt dat GE zijn belang in Baker Hughes midden 2019 zal kunnen verkopen voor 25 miljard dollar. Samen met de reefs verkochte transportunit voor 12 miljard dollar en een aantal kleinere desinvesteringen betekent dit dat een afgeslankt GE met zijn winstgevende en groeiende portefeuille gewaardeerd wordt aan minder dan 80 miljard dollar terwijl juist de aviation- en healthcate-unit in 2017 een winst maakten van 9 miljard dollar. Deze bedrijfsonderdelen groeien heel snel en verwacht wordt dat de winst binnen twee jaar verdubbeld zal worden. Dat betekent dat GE – dat een pe heeft van 15 momenteel – voor zijn belangrijkste onderdelen na een verkoop zou gewaardeerd worden aan minder dan 9 keer de winst en minder dan 5 keer de verwachte winst voor 2020.

Voor de geduldige belegger betekent dit een gigantische koopopportuniteit. Er kan nog enige tijd druk op het aandeel blijven bestaan, maar we zijn niet veraf van een dubbele bodem. Daarna is de enige weg omhoog.


Be the first to comment on "General Electric: tijd om in te stappen"

Geef een reactie