Is de stijging van Bitcoin een oplichting geweest?

Volgens de Amerikaanse gerenommeerde krant The NY Times is de stijging van Bitcoin vorig jaar pure oplichting geweest. Zij baseren zich op een academisch onderzoek van de universiteit van Texas die concludeerden dat minstens de helft van de stijging van Bitcoin vorig jaar naar een piek van 20.000 dollar te verklaren is door manipulatie van handelaars op het Bitfinex platform. Ze gebruikten een andere cryptomunt Tether om de prijs van Bitcoin en zes andere coins te doen stijgen wanneer deze op andere platforms daalden.De onderzoekers van de universiteit bekeken handelingen tussen maart 2017 en maart 2018 en focusten zich specifiek op 87 periodes van een uur wanneer Tether werd gedumpt op andere platforms wanneer de prijs van Bitcoin daalde. Deze beperkte periodes die uiteindelijk slechts 1 procent uitmaakten van het totale tijdsbestek van het onderzoek veroorzaakten 50 procent van de return op Bitcoin en 64 procent op de return van de zes andere coins Dash, Ethereum classic, Ethereum, Litecoin, Monero en Zcash. De onderzoekers simuleerden 10.000 handelingen en concludeerden dat de stijgingen niet per toeval gebeurden.

Handelen op Bitfinex, dat geregistreerd is op de Caribisch gebied en kantoren heeft in Azië, is niet gereguleerd door een overheid. De Nederlandse CEO van der Velde ontkende echter dat Bitfinex de prijs van Bitcoin heeft gemanipuleerd via Tether. Hij zegt dat dit onmogelijk is. De onderzoekers zien een vergelijking tussen de stijging van cryptomunten met de stijging van andere zeepbellen vanaf de achttiende eeuw tot de dot.com crisis en het ineenstorten van de huizenmarkt in 2008. De vernieuwende technologie is ten prooi gevallen aan overdreven speculatie. Waar geld verdiend kan worden, wordt gespeculeerd. Waar gespeculeerd wordt, wordt gefraudeerd? Bij speculatie stappen de meeste mensen in op het moment dat de winsten reeds gemaakt zijn. Het lijkt er op dat de cryptomunten – met de komst van de institutionele beleggers – niet meer de excessen zullen bereiken van weleer. Wie anders gelooft, droomt en is een gokker. En soms is er met gokken veel geld te verdienen, maar de meerderheid verliest altijd.


Be the first to comment on "Is de stijging van Bitcoin een oplichting geweest?"

Geef een reactie