Turnaround aandeel: Midstates Petroleum

Bedrijven die uit een faillissement komen en opnieuw op de beurs noteren zijn mogelijke turnaround kandidaten, omdat ze problemen uit het verleden aangepakt hebben waardoor ze na een herstructurering een gezonder bedrijf zijn geworden. Beleggers en investeerders bekijken zulke bedrijven echter nog met argusogen. Ze moeten zich met andere woorden eerst bewijzen vooraleer ze opnieuw opgepikt worden. Dat biedt voor beleggers die een stapje voor willen zijn vaak een mooie beleggingskans. Thé Turnaround Letter, een Amerikaans beleggerstijdschrift dat op zoek gaat naar zulke aandelen, ziet in Midstates Petroleum een valabele turnaround-kandidaat.Midstates Petroleum is een relatief kleine speler op de Amerikaanse olie- en gasmarkt. Het bedrijf kwam.in 2012 naar de beurs toen de olieprijs rond de 100 dollar per vat schommelde. De oliecrash zorgde er echter voor dat het bedrijf in 2016 chapter 11 moest aanvragen, een bescherming tegen zijn schuldeisers waardoor het bedrijf een kans kreeg om te herstructureren. Ondertussen noteert het bedrijf opnieuw op de beurs en kon het twee miljard dollar aan schulden wegwerken.

De olueprijs is al een periode terug aan het stijgen. De small cap olie- en gasaandelen hebben voorlopig echter niet kunnen profiteren van deze prijs-stijgingen. Ondanks een stijging van de olieprijs van 12,5 procent in 2017 daalde de energiesector binnen de SSP Smallcap 600 index dat jaar met 26,5 procent; Midstates Petroleum daalde zelf met 19 procent. De sector van kleinere energiebedrijven staat klaar om een inhaalbeweging te maken. Het nieuwe bestuur van Midstates Petroleum wil de kostenstructuur en de productie verbeteren om de al betere balans met ondertussen slechts 128 miljoen dollar geherstructureerde schulden en bijna 80 miljoen dollar cash te blijven aansterken.

Kleinere energiebedrijven zijn door de afhankelijkheid van energieprijzen en productierisico’s steeds een groter risico dan de grotere energiebedrijven. Een turnaroundaandeel biedt echter ook een kans op een groter dan gemiddeld rendement wanneer de markt inziet dat het bedrijf zijn zaken op orde heeft gekregen. Eens de focus van beleggers zich opnieuw gaat verleggen naar de kleinere energiefondsen dan zal de koers van Midstates Petroleum daar ongetwijfeld wel bij varen.


Be the first to comment on "Turnaround aandeel: Midstates Petroleum"

Geef een reactie