Defensief aandeel: Procter & Gamble

Veel beleggers focussen zich op groei-aandelen in de hoop snel veel winst te kunnen maken. Het zijn die technologie-bedrijven die deze stierenmarkt leiden. Defensieve aandelen daarentegen worden gekocht door de conservatieve belegger die ze vaak jaren bijhoudt met als doel jaarlijks een mooi dividend op te strijken zonder dat hij of zij zich zorgen moet maken over de prijs van het aandeel.

Defensieve aandelen doen het in een sterk stijgende markt vaak minder goed, maar zijn dan weer stabiele aandelen wanneer de markten onrustiger worden. Nu analisten tegenstrijdige verklaringen geven over de richting waar de aandelenmarkt naar toe gaat, komen de defensievere aandelen weer meer op de voorgrond. Aandelen in de sector van de consumentengoederen zoals Procter & Gamble zijn typische defensieve aandelen. Het zal u niet verbazen dat het aandeel het laatste jaar in een negatieve trend is terechtgekomen. De laatste weken is het aandeel stilaan de weg omhoog weer aan het vinden.P&G is een van de grootste bedrijven van consumentengoederen ter wereld. Het verkoopt zijn producten waaronder Pampers, Gillette en Braun in 180 landen. 35 procent van zijn omzet behaalt het in de opkomende landen. Het bedrijf reorganiseert reeds jaren met als doel om te blijven groeien op lange termijn. Het verkocht zo 15 procent van zijn merken waar ze geen groei in zien. Het bedrijf verwacht 10 miljard dollar te kunnen besparen tegen 2021. Jaarlijks investeert het 2 miljard dollar in research en ontwikkeling en meer dan 10 procent van zijn omzet in reclame. P&G is een echte cashvow en beloont zijn aandeelhouders dan ook met een dividend van bijna 4 procent. Dat dividend wordt reeds 62 jaar jaarlijks verhoogd. Ook dit jaar bevestigt het bedrijf dat het dividend met 4 procent zal groeien.

Defensieve aandelen zijn niet de meest aantrekkelijke aandelen, maar wie zijn spaarcentje op lange termijn wil vastzetten kan beter een kijkje nemen bij aandelen zoals Procter & Gamble. Eigenlijk is het niet te begrijpen dat veel mensen voor hun oude dag cash geld op de bank willen oppotten tientallen jaren terwijl je ook geld kan stoppen in aandelen zonder jaarlijks je geld minder waard te zien worden aan inflatie. Op lange termijn zal ook de koers van het bedrijf meer waard zijn naast het mooie dividend. En de korte termijn? Dat is toch niet belangrijk wanneer je spaart voor na je pensioen toch?


Be the first to comment on "Defensief aandeel: Procter & Gamble"

Geef een reactie