Verkijk je niet op het dividend van IBM

Je zou kunnen denken dat IBM een koopje is nu de aandelen 33 procent lager staan dan de topkoers van 216 dollar in 2013 dat terwijl de S&P 500 de afgelopen vijf en een half jaar meer dan verdubbelde. Ondanks de aanwezigheid in groeisegmenten zoals blockchaintechnologie, artificiële intelligentie en cloud computing groeit IBM niet. Meer nog: het ooit zo legendarische computerbedrijf zag 22 opeenvolgende kwartalen zijn omzet dalen.  De afgelopen twee kwartalen daarentegen steeg de omzet met 4 tot 5 procent. De turnaround werd ingezet zou je denken. Niet dus: zonder de wisselkoersverschillen steeg de omzet niet!

1.jpgNiet alleen de omzet daalde, maar ook de winst daalde met een kwart de afgelopen zeven jaar. Enkel over de algemene kosten kan je positief zijn. Die daalden in dezelfde periode met bijna 5 miljard dollar. Al een geluk voor de zittende aandeelhouder dat de winst per aandeel wel lichtjes steeg met 3 procent in die periode. De stijgende winst per aandeel bij een dalende winst komt door de grote inkoopprogramma’s van eigen aandelen door de blijvend binnenkomende berg cash. Het totale aantal uitstaande aandelen daalde met 277 miljoen. Zonder deze aandeleninkoop zou de winst per aandeel een kwart lager zijn.

IBM tracht aandeelhouders te paaien met een stijgend dividend. De cashflow en balans van het bedrijf zijn nog steeds sterk, maar waarom zou je als belegger investeren in een bedrijf dat niet meer groeit? Het bedrijf heeft een katalysator nodig om opnieuw lucratief te kunnen zijn voor beleggers die willen instappen. Dat kan een nieuwe forse inkoop van eigen aandelen zijn of een grote herstructurering die van het logge IBM een slanker en innovatiever bedrijf maakt met bedrijfsonderdelen die aan een hoog tempo groeien. Zolang die katalysator er niet is, zijn er betere opties om je spaargeld te doen renderen. Van IBM blijf je voorlopig beter van af.

Be the first to comment on "Verkijk je niet op het dividend van IBM"

Geef een reactie