De tijd is rijp voor bankaandelen

Sinds vorige zomer is het verschil – ofwel spread in het Engels – tussen de 10-jarige en 2-jarige rente verkleind van 98 basispunten naar minder dan 40 basispunten (= yield curve). Dit betekent dat de kosten om te lenen op langere termijn sneller dalen of minder snel stijgen dan de leenkosten op korte termijn. Het betekent ook dat op korte termijn beleggers het economisch plaatje rooskleuriger inzien dan op middellange termijn. Lees: beleggers verwachten een vertraging van de economische groei en stijgende inflatie.Sinds eind januari presteert de bank-sector slechter dan de brede S&P 500 index. De reden ligt in de afvlakkende yield curve. Banken verdienen geld door zelf op korte termijn te lenen voor het geld dat ze uitlenen op langere termijn. Hoe kleiner de marge, hoe minder winstmarge. Hoe groter de yield curve hoe meer winst de banken boeken op leningen. Het mag dan ook niet verbazen dat banken onder druk staan wanneer de yield curve kleiner wordt.

Hoewel dat vele beleggers verwachten dat financiële waarden nog verder gaan dalen wanneer de yield curve nog meer gaat afvlakken blijkt uit onderzoek van de vorige twee groeicycli in 1990 en 2000 het tegengestelde waar te zijn en bodemden financiële waarden uit wanneer de yield curve op 35 stond. Dat is waar ze nu ongeveer staat. Bankaandelen blijken historisch gezien sterk in waarde te stijgzn wanneer de yield curve verder afneemt ook nadat de yiekd curve negatief wordt. De cyclus bereikte bij elke recessie de afgelopen 80 jaar zijn hoogtepunt ongeveer anderhalf jaar nadat de yield curve negatief werd of inverteerde. Het is dus het moment nu om in te stappen in Amerikaanse bankaandelen. Het gemakkelijkst doe je dat via een etf die zich richt op deze aandelen.


Be the first to comment on "De tijd is rijp voor bankaandelen"

Geef een reactie