Autozone koopt aandelen in aan een heel hoog tempo

De afgelopen tien jaar zijn bedrijven die handelen in auto-onderdelen en reparaties – zeg maar de garagisten in de brede zin van het woord – veel meer gestegen op de beurs dan de brede S&P 500. Autozone om er maar een van te noemen steeg meer dan 400 procent terwijl de S&P in dezelfde periode ‘slechts’ iets meer dan verdubbelde. Ook de drie grote concurrenten van Autozone deden het bijzonder goed.



De redenen waarom deze bedrijven blijven groeien komt doordat de gefragmenteerde markt veel ruimte biedt om te groeien. Door het grootschalige karakter van Autozone kunnen ze gemakkelijk kleinere bedrijven uit de markt prijzen. Ze openen bovendien voortdurend nieuwe garages en winkels. Autozone is de grootste retailer in de autoreparatie- en auto-onderdelensector. Ze bezitten in de VS meer dan 5500 garages en winkels, in Mexico meer dan 500 en in Brazilië 16.

Tot vorig jaar groeide de winst per aandeel van het bedrijf minstens 10 procent per jaar. Het afgelopen decennium vervijfvoudige Autozone zijn winst per aandeel. Ondanks dat het bedrijf blijft groeien bezit het nog maar 3 procent marktaandeel .Dat betekent dat Autozone nog veel groeiperspectief heeft. Het aandeel staat echter sinds vorig jaar onder druk toen het voor het eerst in tien jaar minder dan 10 procent winstgroei toonde. Het aandeel daalde met een 40 procent en krabbelde sindsdien terug op van 500 naar 686 dollar nu .Beleggers waren bevreesd dat Amazon een deel van de omzet komt afsnoepen. Zo ver lijkt het echter niet te zullen komen. Het bedrijf blijft groeien aan een mooi tempo.

Bovendien zet het management volledig in op het terugkopen van eigen aandelen om de aandeelhouders te belonen. Het bedrijf koopt consequent, ongeacht de economische groei, eigen aandelen op. De afgelopen twee jaar daalde het aantal uitstaande aandelen met maar liefst 23 procent. De afgelopen zestien jaar daalde het aantal aandelen met 74 procent! Dat heeft natuurlijk een enorme positieve impact op de winst per aandeel.

Het aandeel noteert aan minder dan 14 keer de winst. Analisten verwachten een winstgroei van minstens 10 procent per jaar de volgende vijf jaar. Het aanhoudende aandeleninkoop-programma is in het verleden lucratief gebleken voor beleggers en zal dit ongetwijfeld in de tiekomto ook weer zijn.


Be the first to comment on "Autozone koopt aandelen in aan een heel hoog tempo"

Geef een reactie