Verdubbeling Dow Jones in vijf jaar?

2018 is een jaar van grote volatiliteit op de beurzen terwijl 2017 het jaar was van zeer stabiele koersen met slechts 8 keer dat de Amerikaanse Dow Jones meer dan 1 procent steeg of daalde. Onzekerheid in de markt is een verklaring voor deze volatiliteit. Er is monetaire onzekerheid, maar ook politieke onzekerheid.Er zijn tekenen dat de inflatie versnelt in de VS. Het maakt beleggers nerveus wanneer ze geloven dat de FED rentes agressiever zal verhogen. Recente data toont aan dat de lonen het snelst stijgen in een periode van tien jaar. Maar ook de core inflation ofwel de inflatie zonder voedingsmiddelen en energie stijgt met 3 procent.

Toch bevindt de aandelenmarkt zich in een betere positie dan de inflatiecijfers je zouden doen geloven. De onder-liggende kracht van de markten is uiterst positief. Zowel de Nasdaq als de Russell 2000 bereiken ondanks de volatiliteit steeds nieuwe topkoersen. Dat kan de start zijn van een parabolusche stijging van de markten.

Hoe hoog kunnen de beurzen nog gaan? Kan de Dow Jones op relatief korte termijn opnieuw verdubbelen? Het lijkt een gekke vraag, maar dat is het allerminst. De geschiedenis toont aan dat de stierenmarkten in het verleden hun grootste stijging kenden de laatste 24 maanden. De S&P 500 steeg gemiddeld 60 procent tijdens de laatste twee jaar van een bull market. De Nasdaq steeg zelfs met 200 procent in 1998 en 1999.

Onderzoekers van Merrill Lynch vergeleken de huidige stierenmarkt met eerdere in de jaren 50 en 60 en de periode van 1980 tot 2000 en voorspellen een verdubbeling van de S&P tot 5000 punten binnen de vijf jaar. Vergelijkbaar kan de Dow Jones in dezelfde periode tot 50.000 punten stijgen.

Dat betekent dat de beurs gemiddeld 15 procent per jaar zal stijgen. Extreem is dit niet als je weet dat dit de prestatie is van de Amerikaanse beurzen de afgelopen tien jaar terwijl de economie gemiddeld 1,5 procent per jaar groeide. Wat als de economische groei versnelt zoals dat nu het geval is? Bedrijven boekten 28 procent winstgroei in het eerste kwartaal en analisten verwachten 20 procent groei in het huidige kwartaal. De werkloosheids-graad staat om een bijzonder laag punt. Recessie? Nog lang niet in zicht! Wedden tegen een trend is wedden op de ezel in een paardenkoers.


Be the first to comment on "Verdubbeling Dow Jones in vijf jaar?"

Geef een reactie